Sindikat metalaca o prekidu rada u Mittalu: Razočarani smo, frapirani...

Radiosarajevo.ba
Sindikat metalaca o prekidu rada u Mittalu: Razočarani smo, frapirani...
Foto: Zenicablog / ArcelorMittal Zenica

Sindikat metalaca FBiH oštro osuđuje odluke Uprave ArcelorMittal Zenica o privremenom prekidu rada i uvođenja privremenog prekida rada za radnike u ovoj kompaniji i to za mjesec maj, jun i jul 2020.godine.  Apeluju na Upravu ove kompanije da hitno bez odlaganja iste odluke stavi van snage.

"Naime Sindikatu ArcelorMittal Zenica je dana 16.05.2020.godine putem meila dostavljena Odluka o uvođenju privremenog prekida rada za maj, juni i juli 2020.godine i Odluka o privremenom prekidu rada te su nas iste iznenadila, razočarale i frapirale, te ističemo da su ove odluke u suprotnosti sa zakonom, što nam daje jasnu poruku da se Uprava ArcelorMittal Zenica stavlja iznad zakona (Zakon o vijeću zaposlenika), a na uštrb prava i položaja radnika", navodi se u saopćenju Sindikata, kojeg potpisuje predsjednik Bajro Melez. 

Kako dodaju, ovaj potez Uprave društva ove kompanije radi radnicima i sindikatu koji su nebrojeno puta do sada dali svoj doprinos u očuvanju kompanije i radnih mjesta.

"Sindikat i radnici su bili uz ovu kompaniju u teškim situacijama tokom zadnjih nekoliko godina i onda kada to nije bilo nimalo lako - poput dampinga kineskog čelika, ekonomske krize i pada cijena robe kada smo provodili niz aktivnosti i održavali sastanke na svim nivoima vlasti, te su se održali i brojni sastanci sa resornim ministrom na kojima je i sindikat tražio subvenciju za ovu kompaniju, koja je te subvencije i dobila. Prisjetimo se samo aktivnosti Sindikata vezano za namjeru Vlade RS-a da udio u rudnicima mrkog uglja Ljubovija proda izraelskoj kompaniji, a ne Arcelormittalu d.o.o..Tada je Uprava ArcelorMittala Zenica d.o.o. davala podršku i “pljeskala” sindikatu, a sada želi jednostranom i apsolutno neopravdanom odlukom ugroziti egzistenciju radnicima i njihovim porodicama. Isto tako i za vrijeme pandemije izazvane COVIDOM 19 radnici ove kompanije su svojim vrijednim radom dokazali i pokazali koliko im je stalo do ove kompanije, te umjesto da se njihov rad i trud nagradi i budu stimulisani radnici se suočavaju sa smanjenjem i onako malih plata. Ovakav čin Uprave ArcelorMittala Zenica d.o.o. je sraman i u suprotnosti sa fer i korektnim odnosima socijalnih partnera", navodi se dalje. .

Ovakvo ponašanje Uprave ArcelorMittal Zenica, kako dodaju, je dokaz da su poslodavci ohrabreni inicijativom Vlade FBiH, uz podršku Udruženja poslodavaca, za izmjenama i dopunama Zakona o radu, te su već krenuli u ofanzivu za umanjenja prava radnika.

"I ovim putem apelujemo na Vladu Federacije BiH da zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH koji su nedavno usvojili na svojoj sjednici ni po koju cijenu ne šalju u parlamentarnu procedure. Pozivamo Upravu kompanije ArcelorMittal Zenica d.o.o. da stavi van snage sramne odluke te da pozove radnike na posao, navode iz Sindikata. 

Sindikat metalaca FBiH daje punu podršku u svim aktivnostima Sindikatu ArcelorMittal Zenica koje poduzimaju u zaštiti radničkih prava, te stavljamo na raspolaganje svaki vid pomoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije