Sindikalci oštro reagirali: Ovo je lov u mutnom, pljačka, moderno robovanje...

Radiosarajevo.ba
Sindikalci oštro reagirali: Ovo je lov u mutnom, pljačka, moderno robovanje...
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Sindikat metalaca FBiH oštro je reagirao na Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Kako kažu, ne treba puno trošiti riječi na ionako sramotan, očekivan potez, Vlade FBiH oličen u Nacrtu ovog zakona.

Više nego providan je nastup „supružnika“ (Vlade) prema nadobudnoj i raskalašenoj „supružnici“ (poslodavci) neraskidivog interesnog braka čiji kontinuitet potreba treba namiriti, naravno preko leđa radnika. Nedvojbeno da je ova situacija sa pandemijom koronavirusa idealna prilika za lov u mutnom i podkusurivanje vlade i poslodavaca. Bez imalo umotavanja, očigledne su namjere potčinjavanja sindikata/radnika volji poslodavaca, što bi za rezultat imalo klasično moderno robovlasništvo. Pa zar vam nije dosta skrnavljenja i obezvrjeđivanja ljudskog dostojanstva, realnog sektora, radničke klase koji su glavni „krivac“ za punjenje budžeta kojima, nažalost, rukovodite?!“, pitaju se iz Sindikata metalaca.

"Dušebrižnički potez Vlade" dalje opisuju kao zloupotrebu i kršenje osnovnih postulata radničkih prava kroz kršenje MOR-ovih konvencija, evropskih socijalnih povelja, „metodologiju modernog porobljavanja radi ostvarenja kontinuiranog pljačkanja i bogaćenja“....

Reakcija Sindikata: Trgovci usred "minskog polja", a sad bi trebali raditi za 300 KM

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH kategorično je protiv usvajanja izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH kakve su predložene. "Ne zastupamo radnike u javnom sektoru nego govorimo u ime onih radnika koji već dva mjeseca sa ili bez adekvatne zaštite stoje na svojim radnim mjestima, doslovno usred minskog polja koronavirusa, a po tim izmjenama bi možda trebali raditi i do 72 sata sedmično i to za oko 300 KM", saopćili su iz Sindikata trgovine.

„Djela govore za sebe! Umjesto praćenja prakse dijaloga vlada svijeta sa sindikatima, u cilju prevazilaženja vanredne situacije, u FBiH imamo na sceni klasični jednoumni režim“, navodi se dalje u saopćenju kojeg potpisuje predsjednik Bajro Melez.

Bajro_Melez_RSA.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Bajro_Melez_RSA.jpg

Kako podcrtavaju, „dostojanstvo i pravo radnika neće krojiti nesposobne prodane duše“.

„Budite uvjereni da ovakav pristup i namjera neće proći nekažnjeno, a sve posljedice ćete skupo platiti“, dodaju, te zaključuju i konstatiraju da „šta drugo preostaje sindikatu i radnicima nego da se obavezno „naoružaju“ i pripreme za svaki mogući negativni scenarij koji može imati nesagledive posljedice za privredu, realni sektor, i sudbinu radničke klase i njihovih porodica“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije