Rudari ispred Vlade FBiH: Ako želite sukob mi smo spremni, nećemo vam dopustiti

4
Radiosarajevo.ba
Rudari ispred Vlade FBiH: Ako želite sukob mi smo spremni, nećemo vam dopustiti
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Rudari ispred Federalne vlade

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine najavio je proteste za danas.

Rudari su se okupili ispred zgrade Vlade FBiH.

Poručili su da je riječ o mirnom okupljanju članova iz svih sedam sindikalnih organizacija, članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, pod sloganom "Ne nepravednom i nehumanom restruktuisanju rudnika uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine".

Sinan Husić predsjednik Sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine danas je okupljenih rudarima i svim radnicima u BiH čestitao Međunarodni praznik rada i zahvalio se predstavnicima medija koji prate skup.

"Znamo šta smo kroz socijalni dijalog usaglašavali, u prehodnih mjesec dana. Ono što predstavljaju predstavnici EPBiH i Vlade FBiH mi nećemo prihvatiti, nećemo dopustiti da se preko noći veliki broj radnika proslijedi na biroe za zapošljavanje.

Čuli smo u proteklih par dana da postoji namjera da se određene strukture koje upravljaju i vladaju da se obračunaju sa rudarima tamo gdje smo najslabiji, u rudniku mrkog uglja Abid Lolić u Biloj, da ga rekonstruišu. Ako želite sukob mi smo spremni u herojskoj Biloj i nećemo odustati", kazao je Husić.

Oni su istaknuli još jednom da žele državu, da im treba države a ne milostinja.

"Tražit ćemo od menadžmenta rudnika da se ispitaju metode, da se ispita kalorična vrijednost uglja, mnogi ozbiljni ljudi govore da su pokazatelji katastrofalno štetni po rudnike. Znamo mi sami provjeriti kvalitet", poručio je Husić i dodao:

"Ako bude trebalo svi rudarski vozovi će doći ovdje ako bude trebalo. Doći će puni bola i tuge, ali i hrabrosti i odlučnosti. Ovo je početak borbe za rudnike i za najbolje sinove koji su svoje živote davali za BiH. Hvala vam i sretno".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije