Husić: Rudarima ne treba milost, već država - donijeli smo odluke

0
L.S.
Husić: Rudarima ne treba milost, već država - donijeli smo odluke
Fena / Sinan Husić

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine uoči protesta rudara koji su najavljeni za 1. maj poručuje kako će aktuelnoj vlasti, ali i javnosti poslati poruke i odluke koje su rudari donijeli i to uz koreografiju

"Mi ćemo sutra u više grupa izaći na proteste, na jedan miran i dostojanstven način poručiti koji su naši problemi ali i odluke. Vidljiva je namjera Elektroprivrede BiH da se žele ugroziti prava rudara, odstupa se od osnovnih ljudskih ali i materijalnih prava. Ne možemo to više tolerisati", ističe Husić za Radiosarajevo.ba.

Naglasio je kako imaju najavu o mogućnosti sastanka sa resornim ministrom Nerminom Džindićem za 5. maj, ali sumnja da će se išta promijeniti.

"Sutra ćemo simbolično izvesti i koreografiju i pročitati naših 10 odluka. Želim da poručim da rudarima ne treba milost, već država", kazao je Husić. 

Podsjetio je i da su rudari Federacije Bosne i Hercegovine uputili pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću, resornom ministru Nerminu Džindiću, direktoru JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo Admiru Andeliji, te direktorima rudnika iz sastava Koncerna, upozoravajući da je stanje u nekim od rudnika uglja u sastavu Koncerna katastrofalno.

Odgovor nisu dobili.

Predsjedništvo Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH je na sjednici istog održanoj 19. aprila 2021 godine analiziralo aktuelnu problematiku u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo.

Evidentno je, naveli su, da je stanje u nekim od rudnika uglja u sastavu Koncerna katastrofalno a što je proizvod niza okolnosti.

Podsjećamo, povodom obilježavanja 1. maja Međunarodnog praznika rada pod sloganom „NE NEPRAVEDENOM I NEHUMANOM RESTRUKTUIRANJU RUDNIKA UGLJA U SASTAVU KONCERNA“ u Sarajevu održati protestni skup članova Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH sa početkom u 9 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije