"Ovakve cijene nisu zabilježene od rata, inflacija je izmakla kontroli"

4
F. V.
"Ovakve cijene nisu zabilježene od rata, inflacija je izmakla kontroli"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarjevska pijaca

Potkraj prošlog mjeseca Centralna banka je saopćila zabrinjavajuće vijesti za sve građane Bosne i Hercegovine.

Kako je tada navedeno, CB BiH je značajno korigirala brze procjene inflacije za prvo polugodište 2022. godine, u odnosu na očekivanja iz decembra pa sada za taj period procjenjuju inflaciju na nivo od 9,2 posto.

"Ekstremna vrijednost od 12,3 posto je moguća ukoliko se inflatorni pritisci dodatno pojačaju bilo zbog dodatnih poremećaja na međunarodnim tržištima ili uskih grla u distributivnim lancima ili zbog domaćih cjenovnih šokova koji nisu vezani za trendove u cijenama na međunarodnim tržištima", naveli su tada iz CBBiH.

Objasnili su tada da da je "očekivani rast cijena u prvom polugodištu posljedica ekstremnog rasta cijena sirovina, energije, hrane i nafte".

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić podsjeća da je ovaj rast cijena najavio još u oktobru prošle godine.

"Tada su sve analize sugerisale značajan rast do kraja prošle godine i umjereni rast do polovine ove godine, nakon čega bi se inflacija trebala smiriti. Čak je i MMF je u svom izvještaju tada najavio da države trebaju biti 'vrlo vrlo oprezne' zbog rastućeg nivoa inflacije širom svijeta. U tom trenutku, inflacija je bila izazvana velikim paketom pomoći država i printanjem preko 10,6 triliona dolara novca i nije se još uvijek moglo pretpostaviti da će Rusija izvršiti invaziju na Ukrajinu, koja će dovesti do globalnih poremećaja u svakom segmentu ekonomije", kaže Hadžić.

Faruk Hadžić - undefined

FOTO: Facebook: Faruk Hadžić

Napominje ono čemu, nažalost, svi svjedočimo - da su se najveće negativne posljedice su se odrazile na cijene nafte i hrane...

"Podižući cijene na nivo koji nije zabilježen u Bosni i Hercegovini još od rata. Ipak, uslijed dodatnih negativnih efekata, inflacija u FBiH je prvi put prešla dvocifreni iznos.

Tako u februaru ove godine, indeksi su imali rast u odnosu na bazni period, i to Ukupni indeks (CPI) - 10,3 posto, Indeks hrane - 19,5 posto, Električna energija, plin i drugi energenti - 17,8 posto. Trenutna situacija je sigurno i dosta teža, što se tek pokazati naredni mjesec kroz statističke podatke", rekao je Hadžić, te dodao:

"Inflacija se sada već ubrzano širi, izmakla je kontroli i svakim danom pravi ogromnu štetu našoj ekonomiji i društvu, na što je stručna javnost više puta upozoravala još tokom prošle godine, pozivajući donosioce odluka da donosu mjere koje će pomoći privredi i građanima u cijeloj državi."

Tvrdi da je nastavak rasta cijena – inflacije, će u velikoj mjeri zavisiti od očekivanja radnika vezano za usklađivanje njihovih plata sa rastom troškova života.

"Pritisak na povećanje plata radnika, dovest će do novog rasta cijena proizvoda i usluga, što će na kraju biti dosta teško kontrolisati", zaključuje Hadžić, pozivajući iznova vlasti na djelovanje.

Cijene na sarajevskim pijacama, 24. mart 2022. - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Cijene na sarajevskim pijacama, 24. mart 2022.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije