Ekonomski analitičar Faruk Hadžić o cijenama i inflaciji: Uputio apel, nudi rješenje

4
Radiosarajevo.ba
Ekonomski analitičar Faruk Hadžić o cijenama i inflaciji: Uputio apel, nudi rješenje
Facebook / Faruk Hadžić / Ekonomski analitičar

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić komentirao je rast cijena, inflaciju u BiH i uputio apel donosiocima odluka. 

"Rast cijena – inflacija, nastavlja se kretati uzlaznom putanjom, što svi možemo primijetiti tokom kupovina. Dok sa jedne strane imamo građane koji se žale na rast cijena, sa druge strane se vlast hvali rekordnim naplatama poreza, prije svega PDV-a, što je direktna posljedica rasta cijena. Inflacija sama po sebi je opasna ekonomska pojava, jer na nju ne utiče samo trenutni rast cijena, već i buduća očekivanja", pojašnjava Hadžić.

Tvrdi kako se ovo može posebno odnosi na sindikate, koji će ubrzo tražiti veće plate za svoje članove, gdje će zahtjeve formirati ne samo na osnovu trenutnog rasta već i budućih očekivanja.

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

"Pritisak na povećanje plata može preko noći dovesti donosioce odluka u situaciju da rast prihoda od poreza zbog inflacije više neće biti dovoljan da pokrije zahtjeve budžetskih korisnika za povećanjem njihovih plata, što znači manje novca za druge budžetske kategorije, poput penzionera", istakao je Hadžić uputio apel: 

Apelujem na donosioce odluka da barem urade ono što mogu, a to je recimo da privremeno ukinu naplatu akciza na gorivo koja ide u budžet (0,30 KM po litri za dizel, 0,35 KM po litri za benzin 95 i 0,40 KM po litri za benzin 98). Na ovaj način bi se trenutna cijena smanjila na nivo od oko 2,15 KM po litri dizela, što bi dijelom amortizovao rast cijena energenata.

Obzirom na rast prihoda u budžetima, apelujem da se poveća neoporezivi dio dohotka na 1.000 KM, čime će se povećati neto plate radnika".

Naglašava kako se penzionerima može pomoći na način da im penzije usklađuju sa rastom troškova života, jer penzioneri troše većinu penzije na hranu. Ako im već uzimate više PDV-a na hranu zbog inflacije, red je da im se to i vrati kroz veće penzije.

"Ograničavanje cijena nema nikakvog smisla i to može biti samo populistička mjera i privid da se nešto radi, a u praksi može samo izazvati nestašicu. Slično važi i za ograničavanje marži. Kada ograničite marže, rast cijena se neće zaustaviti, jer se samo ograničila zarada trgovca, a nikako nabavna cijena recimo brašna. Najgore je da ništa ne uradite, jer se ovaj problem neće sam od sebe sa vremenom riješiti", poručio je Hadžić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije