Cijene stanova u glavnim gradovima zemalja bivše Jugoslavije: Sarajevo skuplje od ...

4
Radiosarajevo.ba
Cijene stanova u glavnim gradovima zemalja bivše Jugoslavije: Sarajevo skuplje od ...
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Iako su se cijene nekretnina prethodnih godina povećavale u svim državama regiona, Beograd je i dalje "lider" po cijeni kvadrata. Odmah iza Beograda nalazi se Ljubljana, dok su najpovoljniji stanovi u Podgorici.

Beograd: 2.500 eura po kvadratu

Ubjedljivo najviše novca u Srbiji potrebno je izdvojiti ukoliko želite da postanete vlasnik nekretnine u Beogradu. Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda, najskuplji kvadrati prodaju se na beogradskoj opštini Savski venac, gde prosječna cijena kvadrata iznosi 3.328 eura, piše Nova.rs.

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Osim lokacije koja svojim stanarima nudi dobru povezanost sa različitim dijelovima grada, još jedan od faktora koji može uticati na formiranje cijene na Savskom vencu jeste i to što se u njegovoj neposrednoj blizini nalazi najskuplji stambeni kompleks u prijestonici, Beograd na vodi, u kojem je prosječna cijena kvadrata 3.417 eura.

Sarajevo: 1.250 evra po kvadratu

U toku prošle godine, zabilježen je rast cijena nekretnina i u Bosni i Hercegovini. Bez obira na to, tržište nekretnina u BiH još uvek važi za jedno od najunosnijih.

Prosječna cijena kvadrata u Sarajevu tokom 2021. godine iznosila je oko 1.250 eura, dok je najskuplji kvadrat iznosio oko 3.065 eura.

Ovim cijenama Sarajevo je steklo "titulu" najskupljeg grada u BiH, a kako kažu sarajevski agenti za nekretnine, kupci najprije biraju novogradnju, a faktori koji utiču na izbor stana su i lokacija, spratnost zgrade, kao i parking.

Tokom prošle godine, najjeftinije nekretnine u BiH bile su u Gradačcu, Bugojnu, Brčkom i Trebinju.

Crna Gora: 1.219 eura po kvadratu

Crna Gora je samo još jedna od država koje nisu uspjele da odole trendu rasta cijena nekretnina. Kako pokazuju podaci Uprave za statistiku (MONSTAT), u Crnoj Gori je u prvom kvartalu 2021. prosečna cijena kvadrata iznosila 1.219 eura, što je za 29,7 posto više u odnosu na početak prethodne godine.

Rast se nastavio, te su podaci pokazali da je u Podgorici u drugom kvartalu prošle godine prosječna cijena kvadrata iznosila 1.234 eura.

Najviša cijena kvadrata zabilježena je u primorskim regijama, gdje je prosječna cijena nekretnina iznosila 1.298 eura, čak i više nego u prijestonici.

Zagreb: 1.886 eura po kvadratu

Prosečna cijena stanova u novogradnji u Zagrebu u prvoj polovini 2021. iznosila je 1.886 eura po kvadratu, dok je u ostalim dijelovima zemlje cijena bila nešto niža - 1.648 eura, podaci su Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske.

Osim lokacije, izgleda, i kvaliteta gradnje, na razliku cijena stanova utiču i mnogi drugi faktori, poput stanja tržišta rada, visina kamatnih stopa kredita, odnos ponude i tražnje, ali i cjelokupna ekonomija države.

Ljubljana: 3.000 eura

U Sloveniji se već decenijama javlja problem nedostatka nekretnina, a prema riječima slovenačkih agenata za nekretnine, najviše fali povoljnijih stanova – sa cijenom od oko 3.000 eura, koje bi moglo da priušti veći broj građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije