Cijene stanova u glavnim gradovima zemalja bivše Jugoslavije: Sarajevo skuplje od ...

4
Radiosarajevo.ba
Cijene stanova u glavnim gradovima zemalja bivše Jugoslavije: Sarajevo skuplje od ...
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Iako su se cijene nekretnina prethodnih godina povećavale u svim državama regiona, Beograd je i dalje "lider" po cijeni kvadrata. Odmah iza Beograda nalazi se Ljubljana, dok su najpovoljniji stanovi u Podgorici.

Beograd: 2.500 eura po kvadratu

Ubjedljivo najviše novca u Srbiji potrebno je izdvojiti ukoliko želite da postanete vlasnik nekretnine u Beogradu. Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda, najskuplji kvadrati prodaju se na beogradskoj opštini Savski venac, gde prosječna cijena kvadrata iznosi 3.328 eura, piše Nova.rs.

Osim lokacije koja svojim stanarima nudi dobru povezanost sa različitim dijelovima grada, još jedan od faktora koji može uticati na formiranje cijene na Savskom vencu jeste i to što se u njegovoj neposrednoj blizini nalazi najskuplji stambeni kompleks u prijestonici, Beograd na vodi, u kojem je prosječna cijena kvadrata 3.417 eura.

Sarajevo: 1.250 evra po kvadratu

U toku prošle godine, zabilježen je rast cijena nekretnina i u Bosni i Hercegovini. Bez obira na to, tržište nekretnina u BiH još uvek važi za jedno od najunosnijih.

Prosječna cijena kvadrata u Sarajevu tokom 2021. godine iznosila je oko 1.250 eura, dok je najskuplji kvadrat iznosio oko 3.065 eura.

Ovim cijenama Sarajevo je steklo "titulu" najskupljeg grada u BiH, a kako kažu sarajevski agenti za nekretnine, kupci najprije biraju novogradnju, a faktori koji utiču na izbor stana su i lokacija, spratnost zgrade, kao i parking.

Tokom prošle godine, najjeftinije nekretnine u BiH bile su u Gradačcu, Bugojnu, Brčkom i Trebinju.

Crna Gora: 1.219 eura po kvadratu

Crna Gora je samo još jedna od država koje nisu uspjele da odole trendu rasta cijena nekretnina. Kako pokazuju podaci Uprave za statistiku (MONSTAT), u Crnoj Gori je u prvom kvartalu 2021. prosečna cijena kvadrata iznosila 1.219 eura, što je za 29,7 posto više u odnosu na početak prethodne godine.

Rast se nastavio, te su podaci pokazali da je u Podgorici u drugom kvartalu prošle godine prosječna cijena kvadrata iznosila 1.234 eura.

Najviša cijena kvadrata zabilježena je u primorskim regijama, gdje je prosječna cijena nekretnina iznosila 1.298 eura, čak i više nego u prijestonici.

Zagreb: 1.886 eura po kvadratu

Prosečna cijena stanova u novogradnji u Zagrebu u prvoj polovini 2021. iznosila je 1.886 eura po kvadratu, dok je u ostalim dijelovima zemlje cijena bila nešto niža - 1.648 eura, podaci su Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske.

Osim lokacije, izgleda, i kvaliteta gradnje, na razliku cijena stanova utiču i mnogi drugi faktori, poput stanja tržišta rada, visina kamatnih stopa kredita, odnos ponude i tražnje, ali i cjelokupna ekonomija države.

Ljubljana: 3.000 eura

U Sloveniji se već decenijama javlja problem nedostatka nekretnina, a prema riječima slovenačkih agenata za nekretnine, najviše fali povoljnijih stanova – sa cijenom od oko 3.000 eura, koje bi moglo da priušti veći broj građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije