Najmoćnija europska zemlja bori se s najvećom inflacijom u posljednjih 10 godina

2
Radiosarajevo.ba
Najmoćnija europska zemlja bori se s najvećom inflacijom u posljednjih 10 godina
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Skupa energija je u maju bila zaslužna za rast potrošačkih cijena, u Njemačkoj je zabilježen najveći mjesečni rast cijena u posljednjih deset godina.

Roba i usluge koštale su u prosjeku 2,5 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, naveo je Savezni zavod za statistiku, piše Deutsche Welle.

Najveća mjesečna stopa inflacije

To je najveća mjesečna stopa inflacije još od septembra 2011. Otkako je krajem prošle godine istekla vladina mjera kojom je (zbog korona-restrikcija) privremeno smanjena stopa PDV-a za 19 na 16%, stopa inflacije raste kontinuirano već pet mjeseci.

U maju ove godine potrošači su posebno puno novca morali izdvojiti za energiju, koja je tokom posljednjih godinu dana poskupjela za deset posto. Početkom pandemijske krize, u prvom kvartalu prošle godine, svjetske cijene sirove nafte naglo su pale - zbog male potražnje. U međuvremenu su se oporavile.

Osim toga, početkom ove godine u Njemačkoj je uveden i porez na emisiju ugljičnog dioksida – 25 eura po toni. To se odnosi prije svega na sagorijevanje dizela, benzina, mazuta i zemnog plina. Prehrambeni proizvodi poskupjeli su u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 1,5 posto, a usluge za 2,2%.

Ilustracija - undefined

FOTO: Arhiv: Ilustracija

Uskoro 4?

Stručnjaci predviđaju da će se povećanje razine cijena nastaviti i u nekoliko idućih mjeseci. Prvi ekonomist VP banke Thomas Gitzel smatra da se trenutna inflacijska dinamika podcjenjuje: "Njemačka poskupljenja sada pale turbopogon". I pojašnjava: "S obzirom na to da je prošle godine lockdown potpuno poremetio razvoj cijena, pa su zbog toga mnogi proizvodi pojeftinili, sada u usporedbi s prošlom godinom inflacija izgleda veća."

Holger Schmieding, šef ekonomske analitike Berenberg banke procjenjuje da bi godišnja inflacija mogla iznosi četiri posto. On navodi i razlog – u drugoj polovini prošle godine privremeno je smanjen porez na promet, pa se to odrazilo i na niže cijene, a taj proces je sada obrnut.

I drugi ekonomisti smatraju da bi godišnja inflacija mogla biti znatno veća od tri posto. Ali ekonomski stručnjak iz Commerzbanke Marco Wagner kaže da će to biti privremeni rast inflacije: "Uostalom, to su prouzročili vremenski ograničeni efekti, pa se od sljedeće godine može računati sa znatno nižom stopom inflacije."

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije