Otkazano ročište izručenom Darku Elezu, čeka se prijedlog Tužilaštva BiH

0
Radiosarajevo.ba
Otkazano ročište izručenom Darku Elezu, čeka se prijedlog Tužilaštva BiH
PrtScr / Darko Elez

Zakazno ročište Darku Elezu na kojem se trebalo raspravljati o jednomjesečnom pritvoru, otkazano je, kako je ranije i najavio portal Radiosarajevo.ba.

Duško Tomić, Elezov advokat, nam je kazao da ročište neće biti održano 9 sati, kako je ranije najavljeno iz Suda BiH, pa je ovaj termin uklonjen sa stranice rasporeda suđenja.

Kako je pojašnjeno, riječ o nesporazumu, jer postupajući tužilac, koji ima zakonski rok od 24 sata, još nije ni predao prijedlog za određivanje pritvora izručenom Elezu.

"Sada čekamo prijedlog Tužilaštva BiH", dodao je Tomić.

Podsjetimo, Elez se tereti za teška krivična djela počinjena na području BiH, među kojima su ubistva počinjena 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaji ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i ostala krivična djela na području BiH.

BiH je od Srbije tražila izručenje Eleza, koji ima dvojno državljanstvo, radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred Sudom BiH zbog krivičnog djela organizovanog kriminala.

Elez je bio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, gdje živi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Apelacioni sud u Beogradu je polovinom februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza BiH.

Mediji u Srbiji pominju Eleza i kao saradnika nedavno uhapšenog Veljka Belivuka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije