Advokat Tomić: U Beogradu se odvijala prava drama prije izručenja Darka Eleza u BiH

0
A. S.
Advokat Tomić: U Beogradu se odvijala prava drama prije izručenja Darka Eleza u BiH
Arhiv / Darko Elez i Duško Tomić

Uz jake mjere osiguranja i veliki broj policajaca koji su raspoređeni na Aerodromu Sarajevo, Darko Elez je jučer oko 18.50 sati helikopterom prebačen na Sarajevski aerodrom.

Na aerodrom su sletjela dva helikoptera MUP-a Srbije, odakle je Elez prevezen u Tužilaštvo BiH.

Duško Tomić, Elezov advokat, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba govorio je o pravoj drami koja se dešavala sinoć u beogradu, prije nego je Darko ušao u helikopter MUP-a Srbije.

"Jučer sam imao naporan i težak dan. Onog momenta kada je glavna tužiteljica kazala da će Darko Elez biti izručen, izazvan je veliki haos. On je nastao u Beogradu. Velika je stvar da umalo dogodilo da Darko ne sleti u Sarajevo. Na poziv sudije i tužioca sam krenuo u Sarajevu i u međuvremenu sam sa Sarajevskog aerodroma dobio informaciju da Darko Elez neće poletjeti iz Beograda. Kazano mi je da mu je pozlilo, da je u teškom stanju i da će biti odgođeno izručenje BiH", priča Tomić za Radiosarajevo.ba.

Nakon toga nastavlja, Tomić u jednom dahu...

"Onda sam obavješten da mu nije pozlilo, a kada sam ga vidio u Sarajevu na aerodromu uvjerio sam se da je zdraviji nego ikad. Kada sam ga pitao zašto si zadržan, rekao mi je da je na Aerodrom došla ekipa Specijalne policije Srbije. Moje je mišljenje da su u Beogradu imali dva mjeseca da ga saslušaju i da ne smiju izigrate njegovo izručenje BiH", dodao je Tomić. 

Duško nam je ispričao šta se dogodilo kada se vidio sa Elezom.

"Došao sam do Darka Eleza i on mi je kazao da je prevaren i od Srbije i BiH, jer mu u rješenju piše da ne može biti izručen. Tvrdio je da je ovo političke odluke i da će mi suditi u predmetu "Lutka". Još ne znam da li ću biti danas na ročištu biti uz Darka", dodao je Tomić.

Sud BiH je na svojoj stranici objavio da je ročište Darku Elezu zakazano ujutro u 9 sati u predmetu za organizovani kriminal. Tužilaštvo BiH je protiv Eleza podiglo optužnicu u predmetu poznatom kao „Lutka“.

"Nisam siguran da će ročište početi u 9 sati. Još to nije sigurno, kao i činjenica da li ću biti pored njega kao advokat ili među ostalima u sudnici", podvukao je Duško Tomić za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Elez se tereti za teška krivična djela počinjena na području BiH, među kojima su ubistva počinjena 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaji ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i ostala krivična djela na području BiH.

BiH je od Srbije tražila izručenje Eleza, koji ima dvojno državljanstvo, radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred Sudom BiH zbog krivičnog djela organizovanog kriminala.

Elez je bio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, gdje živi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Apelacioni sud u Beogradu je polovinom februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza BiH.

Mediji u Srbiji pominju Eleza i kao saradnika nedavno uhapšenog Veljka Belivuka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije