Osigurana donacija za ugrožene porodice sa djecom u Kantonu Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Osigurana donacija za ugrožene porodice sa djecom u Kantonu Sarajevo
Foto: Vlada KS / Održan sastanak

Na sjednici Vlade Kantona Sarajevo donijeta odluka da se porodicama sa djecom u stanju socijalne potrebe doniraju određene količine proizvoda za higijenu djece, pelene i vlažne maramice iz zaliha robnih rezervi Kantona Sarajevo, na inicijativu Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo.

Direkcija za robne rezerve Kantona Sarajevo redovno prati kretanje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, a gdje imamo značajno povećanje cijena osnovnih životnih namjernica, što u konačnici utiče na povećanje troškova života, naročito u otežanim okolnostima uslijed djelovanja Covid-19 virusa.

Pored rasta cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, prema zvanično dostupnim podacima Federalnog zavoda za statistiku, došlo je i do značajnog porasta cijena pelena. U oktobru i novembru 2021. godine cijene pelena su bile veće za 14,24, odnosno 15,17% u odnosu na isti period prošle godine, što dodatno utiče na povećanje troškova jedne porodice sa malom djecom, a prihodi su ostali na istom nivou,“ istakla je direktorica robnih rezervi Kantona Sarajevo Jelena Pekić.

Europski parlament odobrio Plan rasta za Z. Balkan: Države mogu dobiti novac, ali uslovi pooštreni

Europski parlament odobrio Plan rasta za Z. Balkan: Države mogu dobiti novac, ali uslovi pooštreni

Nažalost godinama je važnost robnih rezervi bila zanemarena uz ograničen budžet. Važno je naglasiti da su Rebalansom Budžeta Kantona Sarajevo za 2021. godinu su povećana sredstva za nabavku robnih rezervi i to u iznosu od 157%, te da se taj trend pozitivno nastavlja i u tekućoj godini, gdje su sredstva Direkcije za nabavku robnih rezervi novim Budžetom za 2022. godinu povećana za dodatnih 20% u odnosu na ukupno izdvojena sredstva u 2021. godini.

Ovo će značajno pozitivno uticati na povećanje ukupnog nivoa zaliha robnih rezervi u Kantonu Sarajevo, međutim da bi Direkcija robnih rezervi mogla značajnije utjecati na poremećaje na tražištu potrebno je duži vremenski period povećavati finansijska sredstva za kupovinu robe. Dodatno, date aktivnosti bi trebale biti koordinisane sa drugim kantonima i na nivou Federacije, pa čak realizovane i na nivou cijele države kako bi imali stvarne efekte.

"Direkcija će distribuciju proizvoda za njegu djece vršiti u saradnji sa Kantonalnim Centrom za socijalni rad i Udruženjem građana Pomozi.ba. Izuzetno je važno da imamo partnere u zajednici za ovaj proces jer samo tako možemo prepoznati stvarne potrebe i reagovati na vrijeme“, navodi se u saopćenju Vlade KS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije