Zanimljive smjernice: Za zaštitu od COVID-19 stjuardese trebaju nositi i - pelene

0
Radiosarajevo.ba
Zanimljive smjernice: Za zaštitu od COVID-19 stjuardese trebaju nositi i - pelene
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Kako pandemija koronavirusa bjesni, službenici u prometu širom svijeta traže načine kako zaštititi putnike i posadu u avionima.

Tako je 25. novembra Kineska uprava za civilno zrakoplovstvo (CAAC) objavila nove smjernice.

Dokument pod naslovom Tehničke smjernice za prevenciju i kontrolu epidemija sadrži savjete o najboljim higijenskim praksama koje se trebaju provoditi u avionima i u zračnim lukama.

Ali jedan od tih prijedloga, da stjuardese i drugo osoblje nosi jednokratne pelene kako ne bi trebali koristiti kupaonicu, neke je začudio, piše CNN.

Savjetuje se kabinsko osoblje na letovima do i iz visoko rizičnih zemalja nose "medicinske maske, dvoslojne medicinske rukavice za jednokratnu upotrebu, zaštitne naočale, jednokratnu kapu, zaštitnu odjeću za jednokratnu upotrebu i navlake za cipele za jednokratnu upotrebu".

Sljedeća rečenica glasi: "Preporučuje se članovima kabinske posade da nose jednokratne pelene i izbjegavaju korištenje zahoda izuzev posebnih okolnosti kako bi izbjegli rizik od zaraze".

Iako se takvi savjeti mogu činiti dramatičnim, nije tajna da toaleti mogu biti najkliconosnije mjesto u avionu. U avgustu se žena, koja je putovala iz Italije u Južnu Koreju, zarazila koronavirusom tokom putovanja, a posjet kupaonici - jedinom mjestu na kojem nije nosila masku N95 - imenovan je mogućim izvorom zaraze.

Dizajn avionske kupaonice već je bila vruća tema prije ove pandemije.

Japanska aviokompanija ANA objavila je ranije ove godine da testira prototip novih vrata toaleta bez ruku. U međuvremenu, Boeing je uspješno prijavio patent za "samočišćenje toaleta" koji će koristiti UV svjetlost za čišćenje 99,9 odsto klica u kupaonici nakon svake upotrebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije