Općina u BiH u velikom problemu već 25 godina: 'Ovo je nezamislivo u 21. vijeku'

1
Radiosarajevo.ba
Općina u BiH u velikom problemu već 25 godina: 'Ovo je nezamislivo u 21. vijeku'
FOTO: AA / Ljubinje

Općina Ljubinje već četvrt vijeka suočava se sa izazovom učestalih prekida opskrbe električnom energijom.

Bez obzira na protivljenje tadašnje lokalne uprave, 1998. godine, Ljubinje je povezano na mrežu u Federaciji Bosne i Hercegovine, sa obećanjem Elektroprivrede RS da je riječ o privremenom rješenju. Nažalost, nakon 25 godina, ovaj problem još uvijek nije riješen. Načelnik Općine Stevo Drapić izražava nezadovoljstvo zbog činjenice da se ovakvi problemi događaju u regiji koja bi trebala imati energetiku kao svoje najveće bogatstvo.

“Ljubinje prosto kuburi sa tim dugi niz godina sve do danas i još uvijek se nije izborilo sa ozbiljnim rješenjem ovog problema. Stalni su kvarovi na mrežama jer se mi opskrbljujemo električnom energijom iz Federacije. Linija koja opskrbljuje Ljubinje ide iz Stoca i dolazi do Ljubinja i prosto imamo jedan određeni dio prostora koji je nepokriven, nije nadležnost naše elektrodistribucije. Dok reagiraju radnici iz Federacije, prođe dosta vremena.

Benjamina Karić: Djeca Sarajeva su najnevinije od svih nevinih žrtava opsade našeg grada

Benjamina Karić: Djeca Sarajeva su najnevinije od svih nevinih žrtava opsade našeg grada

To je prosto nezamislivo da u 21. vijeku, u Hercegovini koja je izvor električne energije za čitavu RS mi kao općina imamo i dan danas problem sa opskrbom i nešto što nas da kažem vrijeđa jeste da smo mi jedina općina u istočnoj Hercegovini koja ne da nema nikakve koristi od energetskog sustava Elektroprivrede RS odnosno Hercegovine, već naprotiv samo štetu”.

Stevo Drapić naglašava da česti prekidi u opskrbi električnom energijom često uzrokuju značajnu štetu kako u firmama sa suvremenom opremom i strojevima, tako i u domaćinstvima.

Stiže li poskupljenje: Vlada FBiH objavila da je ugroženo snabdijevanje strujom

Stiže li poskupljenje: Vlada FBiH objavila da je ugroženo snabdijevanje strujom

“To je dosta puta nepodnošljivo, još u današnje vrijeme kada se tehnologije mijenjaju, kada prosto nove suvremene tehnologije ne poznaju tolika odstupanja i tako česte prekide. Imamo situacije da u mnogim firmama gdje su strojevi savremenog nekog tipa da čestim nestancima električne energije dolazi do ozbiljnih kvarova i ozbiljnih šteta u elektronskim pločama jer je savremena tehnologija došla na tu razinu da ta oprema ne prepoznaje tako česte prekide i oscilacije u naponu”, objašnjava Drapić.

Stanovnici Ljubinja, nažalost, već naviknuti na ovaj problem, pozivaju nadležne da im konačno osiguraju život dostojan čovjeka 21. vijeka. 

“To je kod nas u Ljubinju praksa postala. Čim zagrmi u Italiji nestane struje u Ljubinju. Šalu na stranu, ovo je baš veliki problem, kao da smo u kamenom dobu. Ako vlast bude htjela da to riješi neka rješava, red bi bio”, kaže nam jedan od anketiranih Ljubinjaca.

Udruženje poslodavaca tvrdi: Novi Zakon o električnoj energiji u FBiH donosi skok cijena

Udruženje poslodavaca tvrdi: Novi Zakon o električnoj energiji u FBiH donosi skok cijena

Rješenje je, kaže načelnik Ljubinja, da ova općina bude opskrbljivana strujom koja bi se distribuirala kroz sistem Elektroprivrede RS, a inicijalni razgovori na relaciji Općina Ljubinje i Elektroprivreda RS su obavljeni i postoji obećanje i naznake da se planira raditi dalekovod Veličani-Ljubinje čime bi problem opskrbe električnom energijom bio trajno riješen, piše portal Hercegovina.info

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije