Udruženje poslodavaca tvrdi: Novi Zakon o električnoj energiji u FBiH donosi skok cijena

1
FENA
Udruženje poslodavaca tvrdi: Novi Zakon o električnoj energiji u FBiH donosi skok cijena
FOTO: Radiosarajevo.ba / Elektroprivreda BiH

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine naglašava da će u skladu sa odredbama novog Zakona o električnoj energiji u FBiH koji je usvojen u julu 2023. godine, mnoga privredna društva u FBiH preći sa javnog na tržišno snabdijevanje firmi, koje značajno povećava cijenu električne energije.    

"Radi se o nekoliko hiljada kompanija, uglavnom malih porodičnih firmi i obrta kojima će prema odredbama novog Zakona o električnoj energiji FBiH značajno biti uvećana cijena električne energije. Naše analize govore da će samo po tom osnovu Elektroprivreda BiH u 2024. godini zaraditi dodatnih između 25 i 28 miliona KM. Upravo zbog toga još jednom apelujemo da ne postoji niti jedan opravdani razlog za dodatno povećanje cijene električne energije za privredna društva u FBiH u narednoj godini" kaže Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH.

Predstavnici UPFBiH, u proteklih mjesec dana održali su niz sastanaka sa predstavnicima Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH ukazujući na pogubne posljedice novog povećanja cijena električne energije za privredna društva.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

"Još uvijek čekamo obećani zajednički sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH u vezi sa cijenom električne energije za privredu. Naš stav je da privreda, a samim tim i građani ne smiju snositi posljedice lošeg upravljanja i problema koje ima EPBiH, koje su izazvali drugi faktori, koji nemaju veze sa realnim sektorom", kaže Smailbegović.

Iz UPFBiH podsjećaju da svako povećanje cijena električne energije privrednim društvima u FBiH znači smanjenje konkurentnosti privrede, naročito izvozno orijentiranih kompanija, manje investicija u nove tehnoligije, manje novih radnih mjesta, a čini upitnim i postojeća radna mjesta. Posljedice ovog povećanja će osjetiti ne samo privreda, nego i građani, jer više cijene električne energije rezultiraju povećanjem cijena roba i usluga na tržištu, životnih troškova građana i rastu inflacije.

"U situaciji kada aktuelna vlast još uvijek nije uradila ništa na smanjenju poreza i doprinosa na plaće, ukidanju parafiskalnih nameta, liberaliziranju tržišta radne snage, povećanje cijene električne energije predstavljat će novo opterećenje za bh. privredu, ali i građane", upozorava Smailbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije