Nikšić otkrio hoće li poskupiti struja za građane, komentirao i smjenu Sebije Izetbegović

5
Radiosarajevo.ba
Nikšić otkrio hoće li poskupiti struja za građane, komentirao i smjenu Sebije Izetbegović
Foto: FTV / Nermin Nikšić

Zbog inflacije i situacije s kupovnom moći građana, nećemo povećavati cijenu električne energije za domaćinstva - ona će ostati ista, kazao je Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH i predsjednik SDP-a, gostujući u Dnevniku D na FTV.

Nikšić je pojasnio odluku Vlade FBiH kojom je proglašeno stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom te šta to konkretno znači za građane i privrednike.

"Mi vrlo precizno pratimo stanje u svim oblastima koje su u nadležnosti u FBiH. Ovo je neki dvokorak koji pravimo kada je u pitanju zaštita energetske stabilnosti FBiH. Ovako kad kažete malo alarmantno zvuči, ali u stvari govorimo o tome da imamo situaciju da cijena električne energije koju isporučujemo manja je od proizvodne tako da je izvjesno kako Elektroprivreda mora ući u proces povećanja cijena električne energije.

Uspješna potraga na Trebeviću: Nakon skoro tri sata traganja pronađeni nestali otac i sin

Uspješna potraga na Trebeviću: Nakon skoro tri sata traganja pronađeni nestali otac i sin

To će se kretati u onom zakonskom okviru do 20 posto povećanja, to je za privredu. Predstoji nam da u skladu sa usvojenim setom energetskih zakona pratimo situaciju, napravimo dubinsku analizu prema kojoj ćemo ona domaćinstva koja se ponašaju energetski odgovorno, koja troše manje električne energije – zadržati na nižoj cijeni, a oni koji budu enormno trošili električnu energiju, morat će malo više i da plate", naglasio je on.

Na pitanje ima li Vlada mehanizme da kompenzira, odnosno da umanji mogući domino efekt kod poskupljenja struje privredi, kaže:   

"Naši privrednici su u protekloj godini ostvarili dodatnu dobit od nešto više od milijardu. To su ostvarili na komparativnim prednostima koje imaju, i koje im je na neki način omogućila i država. A to je da imaju najnižu cijenu električne energije u regionu i sa ovim poskupljenjem to će biti najniža cijena. To daje dodatni doprinos njihovoj konkurentnosti, imamo prilično podcijenjenu radnu snagu i među najnižim stopama poreza na dobit. To su stvari koje se moraju uvažiti", pojasnio je Nikšić.

Stiže li poskupljenje: Vlada FBiH objavila da je ugroženo snabdijevanje strujom

Stiže li poskupljenje: Vlada FBiH objavila da je ugroženo snabdijevanje strujom

Dodao je da većina poslodavaca i privrednika prihvata da je ovo realnost, da su inflatorni udari takvi da se mora povećati cijena električne energije. Kaže i da nisu moguće redukcije za građane.

Nikšić je rekao da je okončanje seta fiskalnih zakona za njega kao premijera i Federalnu vladu najveći izazov.

"Moramo osigurati i otvoriti prostor da zadržimo što veći broj radnika ovdje. Mi smo opredijeljeni da se kroz reforme stvore pretpostavke za ostanak tih ljudi, za njihovo dodatno zapošljavanje. Da osiguramo našim poslodavcima da imaju jedan rasterećeniji pristup", kaže Nikšić.

Naglašava da je 'sigurno da će u setu zakona jedna od mjera biti i zakon o minimalnoj plaći i da će to biti 1.000 KM'.

Nermin Nikšić: SDP stoji iza Zukana Heleza

Nermin Nikšić: SDP stoji iza Zukana Heleza

"U ovom trenutku je to realno da krene od nove godine, mi ćemo vjerovatno na sljedećoj sjednici vlade otvoriti prostor da poslodavcima omogućimo da dodatno isplate radnicima ono što su oni govorili – mislim da ćemo mi ići na neki iznos između 450 i 500, što bi uz neku trenutnu minimalnu plaću koja je 530 dovelo opet do tih nekih 1.000 KM. Set fiskalnih zakona može biti vrlo aktuelan u prvom kvartalu sljedeće godine pri čemu nam je jako važno da osiguramo i online fiskalizaciju, vrlo je važno da spriječimo neplaćanje obaveza prema državi, osigurali bismo da pokrijemo budžetske rupe koje će neminovno nastati u onom trenutku kad smanjimo doprinose", naveo je on.

Tvrdi da imenovanje Marina Vukoje ne opterećuje odnose Trojke i HDZ-a BiH.

"Imamo situaciju u parlamentu gdje je aktuelna opozicija našla elegantan način kako da blokira – ne održavaju se sjednice radnih tijela. Imamo situaciju da ne možete krenuti sa imenovanjima, i to je neminovnost koja stoji. Mi smo imali neke sastanke i na nivou parlamentarne većine tražimo način kako da odblokiramo rad parlamenta.

Nermin Nikšić: Imali smo jako dobar i kvalitetan sastanak. Federacija BiH govori jednim glasom

Nermin Nikšić: Imali smo jako dobar i kvalitetan sastanak. Federacija BiH govori jednim glasom

To je posljedično vezano i za funkcionisanje vlade. Ne vidim da nas nešto posebno opterećuje, vlada radi u odličnoj atmosferi, sve odluke su donesene jednoglasno, bez preglasavanja i natezanja. Slažem se da u nekim stvarima to funkcioniše sporo. Morali smo povući neka kvalitetna zakonska rješenja zato što Zakonodavno-pravna komisija nije održala svoju sjednicu", kazao je Nikšić.

Kada je riječ o tome kako riješiti problem stalnih blokada i uslovljavanja na državnom nivou, Niksić ističe da se pokazalo da ima rješenja.

"Puno stvari je bilo oko kojih se nismo slagali pa smo razgovorima i kompromisima došli do rješenja. SNSD je postavio neke svoje uslove, traži da se u paketu rješava zakon o sudovima i zakon o sprečavanju pranja novca. Uz zakon o sprečavanju sukoba interesa, smatram da bi to bio dovoljan iskorak koji bi nam omogućio da dobijemo odluku Evropske komisije o otvaranju pregovora. Imamo situaciju da u ovoj varijanti sada mi blokiramo. Zavisi iz kojeg ugla gledate", tvrdi Nikšić.

Prva reakcija Nermina Nikšića nakon smjene Sebije Izetbegović

Prva reakcija Nermina Nikšića nakon smjene Sebije Izetbegović

Prema njegovim riječima, u slučaju smjene Sebije Izetbegović sa pozicije direktorice KCUS-a urađeno je sve po zakonu.

"Ko gubi, ima pravo da se ljuti. Ne pada mi napamet da osporavam njeno pravo da se žali i traži pravdu".

Komentirao je i izjavu Zukana Heleza o ruskim paravojnim kampovima.

"Razgovarao sam s njim i dobio uvjeravanja da ima izvore informacija koje su mu date. On ukazuje da je upozoravao i ukazivao nekim relevantnim institucijama koje nisu reagovale. Ova izjava je stvorila pretpostavke da se uznemiri stanovništvo".

Na kraju je podijelio utiske s obilježavanja Dana državnosti u Banjoj Luci.

"Nije nam prvi put. Prva dva puta obilježavanja su prošla bez najmanjeg problema. Tad smo bili opozicija i nismo tretirani kao nekakva prijetnja. Sad smo odjednom provokatori. MUP RS je profesionalno odradio posao. Svaki dio BiH je ravnopravan i pripada svim građanima. Ne može se baš revidirati historija, bez obzira koliko ko hoće", zaključio je Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije