Fadil Novalić o najavama Elektroprivrede: "Dva su načina da se zadrži ova cijena struje"

10
L. M.
Fadil Novalić o najavama Elektroprivrede: "Dva su načina da se zadrži ova cijena struje"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

Na press konferenciji Stranke demokratske akcije obratio se bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić dok je sjednica Predsjedništva SDA još uvijek u toku.

Pored njega, obratili su se šefovi klubova SDA u državnom i federalnom parlamentu Šerif Špago i Mirsad Zaimović.

Novalić se na početku obraćanja osvrnuo na pitanje poskupljenja električne energije.

Akademik Duraković: Al Jazeera – otok istine na pučini našega svijeta

Akademik Duraković: Al Jazeera – otok istine na pučini našega svijeta

"Ovih dana imamo bjesomučnu kampanju. Elektroprivreda obavještava da se jedva drži na nogama i da Vlada čini napore da nas spasi od redukcije. Ta riječ nije bila u upotrebi gotovo od rata. Zašto se to radi?", rekao je Novalić predstavljajući podatke na osnovu kojih tvrdi da posluje Elektroprivreda.

EP isporučujući struju stanovništvu, ostvaruje gubitak, ali isporučujući struju bh. privredi ostvaruje dobitak od 30 posto, a isporučujući struju vani - ostvaruje ektra profit, pojasnio je Novalić.

"Dok izvozite struju, vi možete zadržati cijenu struje ovakvu kakava jest. Dva su načina da se zadrži ova cijena struje, jedan je da se poveća proizvodnja i izvoz, a drugi način je da se poveća cijena našoj privredi. Da bi izvozili struju, i naša Vlada je morala zamoliti Parlament da pusti Blok 3 i Blok 4. To je ono što je ova Vlada suspendirala i zato govori po poskupljenju struje. Kasno je da se proizvodi struja i izvozi jer nema uglja. Sad je kasno", pojasnio je Novalić.

Istakao je da ne treba povećati struju privredi jer će se povećati cijene drugih proizvoda.

"Jedini izlaz je izvoz, a za izvoz je izlaz da se zadrži produkcija u Bloku 3 i 4 i da se kupuje ugalj", rekao je Novalić.

Zaimović i Špago govorili su o situaciji u Parlamentu FBiH i Parlamentarnoj skupštini BiH ističući probleme o neodržavanju sjednica u oba parlamenta, radu Vlade FBiH i stanju u Elektroprivredi BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije