Opća bolnica: Respiratori iz UAE ne mogu se koristiti za liječenje zaraženih koronom

3
Radiosarajevo.ba
Opća bolnica: Respiratori iz UAE ne mogu se koristiti za liječenje zaraženih koronom
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Opća bolnica

Menadžment Opće bolnice dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu su na današnjoj press konferenciji javnost upoznali o učinku uvođenja novog načina rada, koji je počeo prije dva mjeseca, tj. 18. jula ove godine te ostalim aktuelnostima vezanim za rad ove zdravstvene ustanove.

Predstavnicima medija se obratio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, v.d. direktora Opće bolnice, koji je transparentno prikazao sve podatke od pomenutog perioda. 

Ministar Mario Nenadić je ovom prilikom kazao kako je ovo jedan jako imponzantan kolektiv.

Opća bolnica - undefinedFoto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Opća bolnica

"Ovo što je prikazao direktor prof. Gavrankapetanović je jako ohrabrujuće. Vlada KS će pomoći ovom kolektivu da ojačaju ovu ustanovu. Bolnica je veoma otvorena za sve i Vlada KS planira i dalje podržavati jačanje zdravstvenog sistema generalno", rekao je ovom prilikom premijer Nenadić. 

Ministar se osvrnuo i na izolatorij koji će biti proširen i na drugi sprat. 

"Javna ustanova za zapošljavanje je obezbijedila dodatna zaposlenja i obezbijedila još 108 zdravstvenih radnika, što se odnosi kako na ljekare tako i na medicinkse radnike i laborante. Svjesni smo da moramo imati rezervne kapacitete kako ne bismo došli u situaciju da nam nema ko pružiti adekvatnu medicinsku uslugu", rekao je Draško Jeličić, ministar privrede u Kantonu, koji je i na funkciji ministra zdravstva u KS, zahvalivši se osoblju Opće bolnice na dosadašnjem uspjehu. 

Opća bolnica - undefinedFoto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Opća bolnica 

Prisutnima se obratio i ljekar Ednan Drljević koji je rekao da su jučer dobili kontingent pomoći u kojem su i dva respiratora, a riječ je o donaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Međutim, pregledom respiratora utvrđeno je da nisu upotrebljivi za COVID-19 zbog nepostojanja određenih dodataka. Također, ne postoji ni servis za ove respiratore.

Naglašeno je da se ovi respiratori mogu koristiti za druge bolesti, ali ne za COVID i SARS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije