Opća bolnica odgovorila Vladi KS: Ne možemo prihvatiti tu odgovornost

Radiosarajevo.ba
Opća bolnica odgovorila Vladi KS: Ne možemo prihvatiti tu odgovornost
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Opća bolnica u Sarajevu

Nakon najave Vlade Kantona Sarajevo da Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ rukovodi radom izolatorija na Bjelavama, iz ove zdravstvene ustanove tu mogućnost ne prihvataju zbog više razloga koje su naveli danas u saopćenju.

Njihovu poruku objavljujemo u cjelosti:

"Član 22. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, kaže da ako se pojavi epidemija pojedinih zaraznih bolesti u većem obimu, izolacija i liječenje oboljelih može se obavljati i u drugim odgovarajućim objektima osposobljenim u tu svrhu.

Odluku o izolaciji i liječenju oboljelih osoba u objektima navedenim u stavu 1. ovog člana donosi kantonalni ministar na prijedlog kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, uz prethodnu saglasnost ministra zdravstva FBiH.

U ovom slučaju nije ispoštovana ni jedna prethodno navedena zakonska odredba, s obzirom da nemamo kantonalnog ministra zdravstva, da nikakvu pisanu odliku Zavod za javno zdravstvo nije dostavio Općoj bolnici kao i da ministar zdravstva FBiH to nije potvrdio , jer nemamo njegove saglasnosti.

Smatramo da je protivzakonito svako insistiranje na preuzimanju izolatorijuma Bjelave od strane Opće bolnice i dovodi do direktnog ugrožavanja zdravlja građana . Prema članu 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti svako lice ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na mogućnost ostvarivanja najvišeg mogućeg nivoa zdravlja, u skladu s odredbama ovog zakona i Zakona o zdravstvenom osiguranju, kao i propisa donijetih na osnovu ovih zakona te da niko ne smije ugroziti zdravlje drugih ljudi.

Najavljena odluka Vlade KS je u direktnoj suprotnosti sa ovim zakonom što bi podlijegalo kaznenim sankcijama .

Ponavljamo da je Opća bolnica spremna da učestvuje zajedno sa svim drugim zdravstvenm ustanovama KS , u okviru svojih mogućnosti i kapaciteta, ali da nije ni po prostornim ni kadrovskim kapacitetima a pogotovo zakonskim okvirima isto što i Klinički centar Sarajevo.

Naglašavamo, da su u našem okruženju vodeće ustanove u liječenju COVID -19 bolesnika, prvenstveno Infektivne klinike Kliničkih centara, čiji su šefovi ujedno i članovi ili predsjednici kriznih štabova svojih država. Opća bolnica nema Infektivnu kliniku, a ima samo jednog infektologa.

Opća bolnica ne može prihvatiti odgovornost za ono za šta nije kadrovski kapacitirani, jer se ovdje radi o životima ljudi. Ne možemo preuzeti odgovornost za improvizirano liječenje pacijenata, koji zahtijevaju svu sofisticiranu dijagnostiku i terapiju.

Izuzimanjem kadara Opće bolnice će biti skoro potpuno obustavljen dosadašnji rad, koji je zbrinjavao 80 posto pacijenata KS a što znači da bi se znatno reducirao hitni, hladni program, kontrole i ambulantni pregledi pacijenata.

Opća bolnica radi punim kapacitetom i zbrinjava čak i Covid-19. pozitivne pacijente koji su nam često upućeni s Kliničkog centra."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije