Hitan sastanak zbog širenja korone: Aktivirat će se sve bolnice kao izolatoriji

Radiosarajevo.ba
Hitan sastanak zbog širenja korone: Aktivirat će se sve bolnice kao izolatoriji
Foto: Fena / Sastanak u Vladi FBiH

Federacija BiH će donijeti naredbu da se aktiviraju sve bolnice kao izolatoriji s obzirom na lošu situaciju sa širenjem koronavirusa, kazao je danas Fadil Novalić, premijer FBiH, nakon sastanka zahazanog zbog širenja korone. 

"U dva i po mjeseca, koliko je trajalo stanje nesreće, i one rigoroznije mjere, imali smo 1.082 zaražena, 39 umrlih, 87 aktivnih slučajeva. Tada smo konstatovali da smo pobijedili koronu, ispostavilo se kao greška. Poslije suspenzije stanja nesreće imamo 8.488 zaraženih, što je osam puta više. Aktivno je 3.513 slučaja. To govori da ponovo imamo problem, da nešto moramo mijenjati", rekao je Novalić.

"Mi kao FBiH smo bili lider u ona dva i pol mjeseca i dogodilo se smrzavanje ekonomije. Više sebi nismo mogli dopustiti. Počeli smo popuštati mjere, ali ne do te mjere da daju ovaj rezultat. 

Donesen je zaključak, da FBiH preuzme nešto na sebe, a kantoni na sebe. Mi ćemo preuzeti PR, idemo na medije, da kažemo građanima radi se o opasnoj bolesti. Godine više ništa ne znače. Donijećemo naredbu da se aktiviraju sve bolnice kao izolatori", dodao je Novalić.

Na sastanku je napravljen presjek stanja. Ukazano na probleme u realizaciji mjera, te ponovljeno da policija i inspekcija trebaju pojačati kontrole.

Rečeno je da se neće ići sa restriktivnijim mjerama, ali da se kontrole zaista moraju pojačati i kažnjavati prekršioce mjera.

Radni sastanak održan je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Sazvao ga je premijer FBiH Fadil Novalić zbog dogovora o poduzimanju daljnjih aktivnosti na prevenciji širenja infekcije COVID-19.

Na sastanak su pozvani premijeri kantona u Federaciji BiH, predsjedavajući oba doma Parlamenta Federacije BiH, te čelnici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kao i federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite.

Podsjetimo, Novalić se u petak sastao s pomoćnikom federalnog ministra zdravstva Goranom Čerkezom, te čelnicima Federalne uprave policije Ensadom Kormanom, Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisom Ajdinovićem i Federalne uprave civilne zaštite Mustafom Kadribegovićem.

Konstatovano je da je povećan broj oboljelih, da postoji tendencija rasta, ali da je situacija još pod kontrolom. Ocijenjeno je da treba zajedničko djelovanje Vlade FBiH s vladama kantona, ali i da treba policija i inspekcija trebaju pojačati kontrole poštivanja mjera zaštite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije