Početak rada novog izolatorija u Sarajevu najavljen za danas

Radiosarajevo.ba
Početak rada novog izolatorija u Sarajevu najavljen za danas
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Studentski dom Bjelave

Privremeni izolatorij u paviljonu Studentskog centra na Bjelavama treba danas početi s radom.

Ovo je najavljeno u petak nakon sastanka članova Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kanton Sarajevo.

Adem Zalihić, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i direktor Hitne pomoći, kazao je da, s obzirom da je izolatorij na Podhrastovima popunjen do zadnjeg mjesta s pacijentima pozitivnim na koronavirus, neminovno se ukazala potreba za formiranjem dodatnog izolatorija.

U izolatoriju na Bjelavama planirano je da budu smješteni pacijenti s blažom i srednje teškom kliničkom slikom, koji zahtijevaju bolničko liječenje, a nije im potrebna potpora kisikom.

"Dakle, svi oni koji ne mogu da ostanu u kućnim uslovima i zahtijevaju ljekarski nadzor, sa blažom i srednje teškom kliničkom slikom i oni koji ne pokazuju progresiju ka teškoj kliničkoj slici. Izbor je pao na jedan paviljon u Studentskim domovima Bjelave, koji je potpuno uslovan. Tu ima nekih formalno-pravih poteškoća da to što prije profunkcioniše i mi ćemo gledati da u toku naredne sedmice prvi pacijenti već tu se nađu", kazao je dr. Zalihić ovom prilikom.

Dodao je kako je u petak održan sastanak u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje je izdefinisan "algoritam pacijenta" ili "put Covid pacijenta", kako će pacijent koji pokazuje simptome biti tretiran, to jest, da li će ako se javi u dom zdravlja ili hitnu pomoć biti tretiran u primarnom nivou ili će biti upućen u izolatorij u Prodhrastovima ili na Bjelave.

"Postoji mogućnost da, ako se ukaže potreba, pacijent sa Podhrastova bude transportovan na Bjelave, i obrnuto. Novi izolatorij će osloboditi dodatna mjesta na Podhrastovima, čime će se stvoriti uslovi za liječenje novih bolesnika sa težom kliničkom slikom", kazao je tada Zalihić.

Novi izolatorij raspolagat će sa 100 kreveta. Sve medicinske ustanove u KS će dati svoje učešće, kako bi imali medicinski nadzor 24 sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije