Oglasio se ministar Sevlid Hurtić povodom tragičnog događaja u Živinicama

2
Radiosarajevo.ba
Oglasio se ministar Sevlid Hurtić povodom tragičnog događaja u Živinicama
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sevlid Hurtić

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić oglasio se povodom tragičnih dešavanja u Živinicama gdje je u muškarac brutalno ubio ženu pa izvršio samoubistvo.

Njegovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

"Sa žalošću i nevjericom sam primio vijest o još jednom počinjenom femicidu u Bosni i Hercegovini. Zbog nasilničkog ponašanja život je izgubila još jedna žena, čime broj počinjenog zločina femicida rapidno raste. Prevelik je to bol za sve građane Bosne i Hercegovine, najviše žene koje su u strahu, jer ih sistem ne štiti promptno i valjano.

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Podsjećam da sam na sastanku održanom prošle sedmice sa predstavnicama Sigurne mreže BiH, te Ingrid Macdonald, rezidentnom koordinatoricom UN-a u BiH, javnosti predočio 11 zaključaka koje je potrebno hitno implementirati. Stručna javnost je saglasna da su ključne izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, te njegovo hitno usklađivanje sa Istanbulskom konvencijom.

Važan segment koji ne bi smio biti izostavljen, jeste da femicid bude inkorporiran u zakon kao otežavajuća okolnost, te da sudovi prilikom donošenja presude u ovakvim slučajevima, ne uzimaju u obzir olakotne okolnosti. Podsjećam javnost da u BiH oko 2000 žena godišnje prijavi nasilje. Oko 20 posto njih završi osuđujućom presudom, a ostalih 80 posto"proguta sistem".

Svaka prijava za nasilje se mora tretirati ozbiljnije! Podržavam svaku ženu koja prijavi nasilje i ode od nasilnika, kao i one koje posljednjih dana vrlo hrabro istupaju u javnost i obznanjuju svoje životne priče u nasilničkim uslovima. Još jednom pozivam na spregu boljeg i koordiniranijeg djelovanja između policije, centara za socijalni rad, tužiteljstava i sudova u BiH.

Novi zločin u BiH: Muškarac u Živinicama ubio ženu pa izvršio samoubistvo

Novi zločin u BiH: Muškarac u Živinicama ubio ženu pa izvršio samoubistvo

Hitno osigurati dovoljno i kontinuirano finansiranje iz javnih budžeta za bolje funkcioniranje Sigurnih kuća u BiH", poručio je Hurtić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije