Oglasio se i Dodik i najavio haos: Hoće li SNSD bojkotovati izbore?

9
Radiosarajevo.ba
Oglasio se i Dodik i najavio haos: Hoće li SNSD bojkotovati izbore?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Milorad Dodik

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH da poništi ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske zbog objave spota ove stranke, skandalozan je pokušaj da se u RS sprovede izborni inžinjering po nalogu Bakira Izetbegovića, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, koji, kako je član Predsjedništva BiH naveo, kontrolišu CIK. 

"Od formiranja novog nelegitimnog saziva CIK to tijelo se ponaša kao subjekt izbornog procesa, a ne kao neutralna institucija zadužena za provođenje izbora. CIK je već kršila Ustav mijenjajući rok održavanja izbora, a sada pokušava da promijeni učesnike izbora, ostalo je samo da na kraju preinači i volju naroda na izborima, što bi bio kompletan izborni cirkus, na šta SNSD neće pristati", poručio je lider SNSD-a. 

Ukoliko Ujedinjena Srpska bude onemogućena da pod uslovima koji važe za sve političke subjekte u BiH izađe na izbore, Dodik je najavio da će SNSD pozvati sve koalicione partnere da preispitaju učešće na predstojećim lokalnim izborima, jer je tijelo zaduženo za fer provođenje izbornog procesa ozbiljno ugrozilo demokratičnost tog procesa u BiH i dovelo u pitanje povjerenje građana manjeg bh. entiteta u izbore. 

CIK BiH je poništio ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske i predsjednika te stranke Nenada Stevandića kaznila sa 10.000 KM. 

Ova odluka CIK-a uslijedila je zbog objave spota ove političke partije.

Podsjetimo, predizborni spot koji je predstavila stranka "Ujedinjena Srpska" izazvala je mnoštvo reakcija na društvenim mrežama.

Stranka, koju vodi predsjednik Nenad Stevandić, u snimci koja traje oko 40 sekundi, tvrdi da je neophodno jedinstvo, ako je suditi po njihovom predizbornom spotu, što svakako podrazumijeva Republiku Srpsku - bez Albanaca, Hrvata i Bošnjaka.

Na kraju se pojavljuje i Stevandić, koji poručuje - "Republika Srpska je ujedinjena. I uvijek će biti ujedinjena. To je naša obaveza”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije