Hoće li i kada Nenad Stevandić odgovarati za ratne zločine?

11
Piše: Faruk Vele
Hoće li i kada Nenad Stevandić odgovarati za ratne zločine?
Foto: Radiosarajevo.ba / Nenad Stevandić

Umjesto na optuženičkoj klupi, dr. Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta Bosne i Hercegovine, član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije i Komisije za vanjsku trgovinu i carine, te lider stranke "Ujedinjena Srpska", ovih dana snima političke spotove.

U jednom do njih, koji je proteklog vikenda izazvao dosta pažnje javnosti, prijeti Bošnjacima, Albancima i Hrvatima!

Kontakti sa Karadžićem

Možda je ovaj imbecilni video-uradak, lišen svake estetske vrijednosti, i mogao biti zanemaren da Stevandić, inače bivši predsjednik Narodne skupštine RS (svojevrsni nasljednik Momčila Krajišnika), šef Tima za praćenje mjera i preporuka Štaba za vanredne situacije bh. entiteta RS i, pazite sad, zamjenik direktora na UKC Banja Luka, svoj ljekarski "humaizam" nije pokazao u aprilu 1992. godine kada je na čelu Srpskih odbrambenih snaga (SOS) predvodio vojne snage koje su najprije zauzele Banja Luku i počele progon Hrvata i Bošnjaka, te dva mjeseca kasnije učestvovale u etničkom čišćenju bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u Kotor Varoši, o čemu postoje i snimci.

No, to je samo dio bogatog Doktorovog iskustva.

Nenad Stevandić - undefined

Foto: Arhiv: Nenad Stevandić

O djelovanju SOS-a postoje mnogi dokumenti, ali brojna svjedočenja koja su bila temelj za mnoge optužnice podignute protiv srpskih oficira u Haagu, izvještavao je svojevremeno BN. Ono što je nedvosmisleno, to je da u više predmeta u Haaškom tribunalu potvrđeno da je upravo Stevandić bio na čelu SOS-a (Crvene beretke).

O Stevandićevom "ratnom putu" direktno govori i pravosnažna presuda protiv Miće Stanišića i Stojana Župljanina, bivših čelnika policije Republike Srpske, iz juna 2016. godine. Oni su za ratne zločine u više općina u Bosni i Hercegovini pravosnažno osuđeni na po 22 godine zatvora.

Teretilo ih se da su učestvovali u "udruženom zločinačkom pothvatu", čiji je cilj bio trajno uklanjanje, silom ili drugim sredstvima, bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata s područja planirane srpske države.

Radovan Karadžić u Haagu - undefined

Foto: EPA-EFE: Radovan Karadžić u Haagu

Uz Stanišića i Župljanina, među učesnicima UZP-a je bio i Nenad Stevandić, te, prema Haagu, "odbrano društvo" u kojem su, također, bili: Radoslav Brđanin, generala Momir Talić, Slobodan Milošević, general Ratko Mladić, Radovan Karadžića, Nikola Koljević, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Slobodan Dubočanin i Simo Drljača, Darko Mrđa, Ljuban Ećim i drugi članovi vodstva bosanskih Srba i SDS-a na republičkoj, regionalnoj i općinskoj razini, pripadnici civilnih tijela u BiH, uključujući regionalne i općinske krizne štabove, pripadnici JNA, Jugoslavenske vojske (VJ), VRS-a, TO-a, MUP-a RS-a i pripadnici paravojnih snaga i dobrovoljačkih jedinica srpskih i bosanskih Srba, kao i vojne i političke osobe iz Jugoslavije.

Stevandić, kao šef, a Slobodan Dubočanin, kao pripadnik SOS-a, bili su članovi Izvršnog vijeća Autonomne Regije krajina (ARK) u kojem je bio i bivši predsjednik RS-a dr. Rajko Kuzmanović, Dodikov kadar.

Osim toga, i drugi članovi Kriznog štaba ARK-a, imali su kontakte s paravojnim organizacijama, čak i prije nego što je osnovan Krizni štab ARK-a, potvrdio je Tribunal.

U tom periodu Stevandić je često kontaktirao i sa liderom bosanskih Srba, Radovanom Kradžićem, te su u Haagu prezentirani njihovi razgovori u periodu od 31. augusta 1991. do 11. januara 1992. godine. To govori o Stevandićevoj važnosti u prvim danima borbe za "srpsku stvar"!

Koliko je to "ozbiljna ekipa" bila svjedoči i činjenica da se u Haagu od Stevandića distancirao i sam Milorad Dodik, današnji srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a.

Nenad Stevandić i Milorad Dodik - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Nenad Stevandić i Milorad Dodik

"Čuo sam za njega, nisam ga poznavao tada. Kasnije sam ga upoznao", kazao je Dodik svjedočeći u Haagu.

Premda su neke paravojne grupe bile povezane s opozicionim strankama u Srbiji, SOS (Crvene beretke) je bio usko povezan barem sa SDS-om i Kriznim štabom ARK-a, koji je koristio SOS "kao operativno sredstvo koje je doprinijelo provođenju Strateškog plana".

Operativno sredstvo

A šta je bio Strateški plan?

Nenad Stevandić - undefined

Foto: Arhiv: Nenad Stevandić

Pretresno vijeće je već konstatiralo da je tokom druge polovine 1991. godine rukovodstvo bosanskih Srba, uključujući i članove Glavnog odbora SDS-a i druge članove SDS-a, kao i predstavnike oružanih snaga srpske nacionalnosti, razradilo Strateški plan "u cilju međusobnog povezivanja područja BiH na kojima su živjeli Srbi, ostvarivanja kontrole nad tim područjima i stvaranja zasebne države bosanskih Srba, iz koje bi većina nesrba bila trajno uklonjena".

Kako se navodi u prvostepenoj presudi Stanišiću i Župljaninu iz 2013. godine, paravojne grupe su učestvovale u borbenim operacijama koje je izvodio 1. KK širom ARK-a. Od početka juna 1992. pa nadalje, te paravojne grupe koje su djelovale u ARK-u, među kojima je bio i SOS, formalno su stavljene pod komandu i kontrolu VRS-a.

"Pretresno vijeće se uvjerilo da je Krizni štab ARK-a vršio veliki uticaj na SOS", istaknuto je u presudi.

Također, tužilac je tvrdio da su Nenad Stevandić i Slobodan Dubočanin "fizički izvršili neka od krivičnih djela"...

Nakon što su 2016. godine pravosnažno osuđeni Stevandićevi "ratni drugovi" Stanišić i Župljanin, pravo je čudo da se Tužilaštvo BiH (barem javnosti to nije sasvim poznato) nikada nije zainteresiralo za ulogu SOS-a koji je, dakle, bio "operativno sredstvo koje je doprinijelo provođenju Strateškog plana".

Čeka se Tužilaštvo BiH

Ako je zločinačka uloga Stanišića i Župljanina pravno nedvosmislena, a jeste tako, Stevandićeva je u najmanju ruku indikativna i podložna detaljnim provjerama. Tim prije jer se Stevandić potrudio da zabilježi "svoju ulogu u historiji".

Državnom tužilaštvu smo uputili upit s pitanjem da li postoji predmet "Stevandić" i istražuje li njegovu ratnu ulogu, a, ako ne, namjerava li to učiniti.

Do završetka ovog teksta nismo dobili odgovor Tužilaštva BiH.

Na česte prozivke da je tokom rata na čelu parapolicijskih snaga počinio ratne zločine u Banjoj Luci i okolini (ne samo nad Bošnjacima i Hrvatima, nego i uglednijim Srbima) redovno odgovara da je „ponosan na sve što je uradio u ratu“.

Štaviše, svojevremeno je tvrdio da je on tokom rata bio samo student medicine!?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije