Oglasila se inspekcija o slučaju djevojčice Džene: Vrši se nadzor u dvije klinike

I.S.
Oglasila se inspekcija o slučaju djevojčice Džene: Vrši se nadzor u dvije klinike
FOTO: Screenshot / Porodica Gadžun

Roditelji dvoipogodišnje curice Džene Muris i Amila Gadžun ispričali su jučer medijima kako je njihova kćerka tokom rutinskog zahvata u privatnoj klinici pala u komu.

Zahvat je urađen u privatnoj ordinaciji "Halimić", a doktor Benjamin Bejtović je iznajmio prostor za operaciju.

Nakon što je Tužilaštvo Kantona Sarajevo potvrdilo da se ovaj slučaj istražuje, u prostorije privatne klinike su jutros došli i inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Ova informacija je potvrđena iz ove ustanove za portal Radiosarajevo.ba.

"Kantonalni zdravstveni inspektor po dobijenim saznanjima iz medija i zahtjeva, koji je i službenim putem dostavljen Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS od strane Ministarstva zdravstva KS, pokrenuo je postupak inspekcijskog nadzora iz svoje nadležnosti u privatnim specijalističkim ordinacijama Halimić na Marijin Dvoru i Rožajac/Bejtović na Dobrinji, koje se nalaze na istoj adresi.

Po utvrđenom činjeničnom stanju sve informacije i dokaze do kojih inspektor dođe u postupku obavljanja službene dužnosti biće dostavljene i Ministarstvu zdravstva KS, koje je zahtjevalo inspekcijski nadzor.

Napominjemo da je shodno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti ("Sl. novine FBiH", broj 46/10 i 75/13) propisano da nadležno ministarstvo zdravstva utvrđuje ispunjenost uslova propisanih zakonom za obavljanje zdravstvene djelatnosti, te na osnovu istog donosi rješenje da zdravstvena ustanova može obavljati zdravstvenu djelatnost, a identično je propisano i za privatnu praksu.

Utvrđivanje uslova prije izdavanja rješenja odnosi se na utvrđivanje uslova prostora, opreme i kadra prema djelatnostima", navodi se u saopćenju.

U izjavi za Radiosarajevo.ba ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof. dr. Haris Vranić, potvrdio je da su pokrenute opsežne aktivnosti.

"Ministarstvo zdravlja KS je odmah reagiralo, uključili smo inspekciju. Također je upućen upit Ljekarskoj komori da dostavi licence za rad ljekara koji su učestvovali u operativnom zahvatu", kazao je za Radiosarajevo.ba ministar Vranić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije