Obavijest za građane: Kad i kako ćete moći provjeriti da li ste dobili novčanu pomoć od EU

6
Radiosarajevo.ba
Obavijest za građane: Kad i kako ćete moći provjeriti da li ste dobili novčanu pomoć od EU
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ogromne gužve ispred CIPS-a u Sarajevu

Zaključno sa 19.11.2023. godine općine i gradovi završili su postupak zaprimanja i unošenja prijava po osnovu Javnog poziva za dodjelu sredstava s pozicije Tekućeg transfera drugim nivoima vlasti i fondovima - Podrška Europske unije Bosni i Hercegovini s ciljem ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize.

Nakon navedenog datuma uslijedio je postupak provjere prijavljenih domaćinstava koji je obuhvatao analiziranje podataka unesenih u elektronsku aplikaciju, odnosno digitalnu bazu podataka, te njihovu usporedbu s podacima iz službenih evidencija nadležnih institucija kako bi se utvrdila kvalificiranost domaćinstva za dodjelu sredstava prema općim i posebnim kriterijima utvrđenim Javnim pozivom.

Na osnovu izvršenih provjera kreirana je privremena lista domaćinstava koja su ispunila uslove utvrđene Javnim pozivom, te se kvalificirala na dodjelu sredstava, kao i lista domaćinstava koja nisu ispunila navedene uslove zbog čega su njihove prijave odbijene.

Vozači, oprez: Udes u Sarajevu, Audi udario u autobus, stvorila se velika gužva

Vozači, oprez: Udes u Sarajevu, Audi udario u autobus, stvorila se velika gužva

S ciljem osiguranja dosljednog poštivanja načela transparentnosti u radu, obje navedene liste će u periodu od 06.12.2023. godine s početkom u 00.00 sati do 12.12.2023. godine sa završetkom u 24.00 sata biti privremeno dostupne na linku OVDJE.

U navedenom će periodu svi zainteresirani građani moći pristupiti predmetnim listama preko spomenutog linka, te putem svoga matičnog broja provjeriti status svoje prijave.

Za građane kojima su prijave odbijene zbog čega se njihovo domaćinstvo nije moglo kvalificirati za dodjelu sredstava po ovom Javnom pozivu ostavljena je mogućnost podnošenja prigovora. Prigovor se podnosi u općini ili gradu u kojem je podnesena prijava za dodjelu sredstava i to na Obrascu koji se nalazi u sastavu ovoga saopćenja.

Zatvoreni pozivi za dodjelu EU pomoći: Kad počinje isplata i koliko je prijavljenih?

Zatvoreni pozivi za dodjelu EU pomoći: Kad počinje isplata i koliko je prijavljenih?

Pritom je važno naglasiti da svaki takav prigovor mora sadržavati dokaz, odnosno dokument na osnovu kojega se traži dodatna provjera ispunjenosti općih i posebnih kriterija utvrđenih Javnim pozivom. Svaki prigovor uz koji ne bude priložen ovaj dokaz, automatski će se odbaciti kao nepotpun i neće biti uzet u razmatranje. Na osnovu ispravno podnesenih prigovora, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će izvršiti dodatnu provjeru kroz službene evidencije nadležnih institucija, te kreirati listu predmetnih zahtjeva koja će sadržavati informacije o rezultatima izvršenih dodatnih provjera.

"Nakon okončanja prethodno pobrojanih koraka, formirat će se konačna lista domaćinstava koja su se kvalificirala kao energetski siromašna o čemu se posebnu odluku donijeti Vlada Federacije BiH", saopćeno je iz
Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije