Novinarka ispričala kako je otkrila aferu s respiratorima

Radiosarajevo.ba
Novinarka ispričala kako je otkrila aferu s respiratorima
Foto: Printscreen / Semira Degirmendžić

Novinarka Semira Degirmendžić razotkrila je aferu o uvozu 80 respiratora u BiH o kojoj proteklih dana bruji bh. javnost, a pokrenute su i istrage.

Gostujući u emisiji N1, Degirmendžić je ispričala kako je otkrila ovu aferu, ko je ignorisao, a ko odgovorio na brojne upite, ali i šta očekuje.

Poslala je i jaku poruku institucijama.

I SIPA se uključila u provjeru nabavke respiratora putem "Srebrene maline"

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjerava nabavku 100 respiratora, koje je za Vladu FBiH nabavila kompanija "FH Srebrena malina", vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ove instutucije. "Državna agencija za istrage i zaštitu vrši provjere iz svoje nadležnosti u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti", kazao je Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e, za naš portal.

Degirmendžić je kazala da se nada da će ova priča imati svoj pravosudni epilog te da, uprkos pritiscima, ne planira prestati pisati i informisati o svemu onome što je od interesa javnosti.

Komentirajući izjavu Sanite Alagić, pomoćnice direktore FUCZ-a, koja je okrivila novinare za ovu aferu kazavši da su počeli raditi posao koji rade institucije, Degirmendžić je rekla "da prvo nauči razliku između respiratora i registratora".

"Gospodin Solak se oglasio jučer iz bolnice i ja mu želim brz i uspješan oporavak te da nam onda što prije objasni istinu. On je tek za shodno našao da pozove tužilaštvo da istraži medije i novinare koji su pisali o tome. To je očigledan pritisak na novinare i medije. Ja sam ga doživjela lično jer je Fokus prvi objavio tu priču. Dosta je tih pritisaka i poziva, stavlja nam se meta na čelo i leđa u pojedinim istupima glavnih aktera ove priče. Gospodin Hodžić je na Facebook statusu rekao da su novinari koji su objavili priču plaćeni od nekoga, ali na taj način pokušavaju skrenuti pažnju s ovog slučaja. Rekla sam haj'mo pričati o činjenicama, milionima i svemu onome što je ispratilo ovu nabavku", rekla je Degirmendžić.

Nabavljeni respiratori koriste se za hitnu pomoć, u Americi su zabranjeni!

Ovaj model respiratora uglavnom se koristi u hitnim slučajevima i vozilima hitne pomoći. On nije predviđen za korištenje na djeljenjima intentivne njege! Jasan je i decidan Almir Badnjević, vrsni doktor nauka iz oblasti bioinžinjeringa i director "Verlaba", jednog je od najopremljenijih laboratorija za verifikaciju i testiranje medicinske opreme u Evropi, govoreći o spornim respiratorima koje je posredstvom poljoprivredne firme "Srebrena malina" uvezla Vlada Federacije.

Više o onome šta je rekla možete pročitati na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije