Nabavljeni respiratori koriste se za hitnu pomoć, u Americi su zabranjeni!

Radiosarajevo.ba
Nabavljeni respiratori koriste se za hitnu pomoć, u Americi su zabranjeni!
FOTO: Arhiv / Almir Badnjević

Ovaj model respiratora uglavnom se koristi u hitnim slučajevima i vozilima hitne pomoći. On nije predviđen za korištenje na djeljenjima intentivne njege!

Jasan je i decidan Almir Badnjević, vrsni doktor nauka iz oblasti bioinžinjeringa i director "Verlaba", jednog je od najopremljenijih laboratorija za verifikaciju i testiranje medicinske opreme u Evropi, govoreći o spornim respiratorima koje je posredstvom poljoprivredne firme "Srebrena malina" uvezla Vlada Federacije.

Almir Badnjević  - undefined

FOTO: Arhiv: Almir Badnjević

“Kada se pogledaju preporuke za tretiranje COVID-19 pacijenata, neophodno je da postoji Volume and Pressure Control opcija na respiratorima, modalitet spontanog disanja za procjenu odvikavanja pacijenta od respiratora prema kliničkom protokolu sa automatskom aktivacijom sigurnosne back up ventilacije, itd itd. Još je bitnije spomenuti da se respiratori sve više i više isključuju iz tretmana COVID-19 pacijenata (smrtnost preko 85%), objašnjava naš sagovornik govoreći o modelu respiratora koje je uvezla firma TV voditelja Fikreta Hodžića.

Fikret Hodžić - undefined

Foto: Facebook: Fikret Hodžić

S obzirom da je "Verlab" mjeriteljska laboratorija koju je imenovao Institut za mjeriteljstvo BiH i da od 2015. godine poruža usluge ispitivanja i verifikacije medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja u Bosni i Hercegovini, vrlo dobro je upoznat kakvo je stanje sa ovim uređajima u našoj državi. Kako kaže, bitno je spomenuti da je trenutna zauzetost respiratora u BiH ispod 10 posto.

“Samo u FBiH postoji više od 200 respiratora i 200 anestezioloških mašina, koje se mogu koristiti kao respiratori. Samim tim, postavlja se pitanje zašto trošimo pare na respiratore”, kaže Badnjević, objašnjavajući da respirator koji nabavlja FBiH nije odobren u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno zabranjen je!

Osim što je sporno da se nabavaljaju posredstvom poljoprivrednog gazdinstva, upitna je i cijena uređaja od 105.000 KM, tako da je nabavka 100 uređaja iz Kine Federaciju koštala 10,5 miliona KM.

Upitan o cijenama respiratora, Badnjević kaže da se one kreću od 3.000 dolara za osnovni model do maksimalno 32.000 dolara sa svim mogućim opcijama. Kako kaže, Postoje svjetske poznate marke respiratora koje se koriste poput Dragera, GE, Philips, Medtronic, Hamilton, Fisher & Paykel, Mindraya, itd itd, a čija cijena je do maksimalno 70.000KM.

Da biste se bavili uvozom i distribucijom medicinske opreme, morate biti registrovani kao veleprometnik u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, podcrtava on upitan da prokomentira činjenicu da se uvozom ovako sofisticirane opreme bavi poljoprivredni proizvođač.

“Dakle, potrebno je registrovati medicinski uređaj koji se uvozi u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Sa tim se potvrđuje da uređaj ima osnovnu dokumentaciju za uvoz, te da odgovara tehničkoj specifikaciji. Također, potvrđuje se da je firma koja uvozi ovlaštena i za održavanje tih aparata, kao i za nabavku potrošnog materijala i rezervnih dijelova. Zatim, prije puštanja uređaja u rad, odnosno priključka na pacijenta, neophodno je izvršiti zakonsku verifikaciju”, objašnjava Badnjević.

S obzirom da, prema najnovijim informacijama, Srebrena malina ima dozvolu Agencije, Badnjević kaže da u tom slučaju uvoz nije sporan.

“Bitno je spomenuti da ukoliko je ovo društvo uspjelo da se upiše u registar veleprometnika, te dobilo dozvolu za uvoz, ne ulazeći u detalje na koji način, onda je sve regularno sa aspekta samog uvoza ovih aparata.Izdavanjem dozvole za uvoz, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je svu odgovornost za aparate preuzela na sebe”, zaključuje Badnjević u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo jučer je potvrdilo da je formiralo predmet dok je danas Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) također potvrdila za provodi nezavisnu istragu u vezi sa mogućim pranjem novca dok je Agencija za javne nabavke zatražila dokumentaciju o nabavci vrijedne medicinske opreme od firme koja se bavi uzgojem malina.
 
Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH danas su objavili dokument iz kojeg se vidi da je nabavku odobrio direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.
 
Fahrudin Solak - undefined

Fena: Fahrudin Solak

Dok iz Vlade Federacije još uvijek ne otkrivaju detalje nabavke na koju je potrošeno više od deset miliona maraka, stručnjaci koje je kontaktirala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) postavljaju pitanja cijene proizvoda čija se prodaja nudi na internet trgovinama, njihovih karakteristika i mogućnosti upotrebe u BiH.
 
Dok se zemlje širom svijeta bore da pronađu respiratore koje mogu kupiti i nakon što je nedavno Klinički centar univerziteta u Sarajevu neuspješno pokušao da kupi 40 respiratora, novih 80 respiratora koje je kupila Vlada Federacije mogu se naći u slobodnoj prodaji na nekoliko internet trgovina. 
 
Ove respiratore je putem poznatog kineskog portala Alibaba moguće nabaviti i po cijeni od 13.000 američkih dolara, dok oni najskuplji koštaju oko 35.000 američkih dolara odnosno oko 62.000 KM.
 
Kako se navodi u Izjavi o nabavci koju je potpisao Solak, respiratori su nabavljeni od kineske firme Beijing Aerospace Changfend CO., LTD.
 
Kako je za BIRN BiH rekao Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke, ova institucije se jučer, 27. aprila obratila Federalnoj Vladi i Federalnom štabu civilne zaštite da im dostave sve relevantne informacije, navodeći kako je ključno pitanje ko je pokretač nabavke.
 
“Onaj ko provodi nabavku prema pregovaračkom postuku bez obavještenja dužan je obavještenje o nabavci objaviti na web stranici. Takvog obrazloženja nema niti na web stranici Federaalne uprave civilne zaštite, niti na stranici Vlade, a pitanje je da li su oni ugovorni organ, da li su provodili javnu nabavku”, kazao je Salčin dodavši kako je neko morao dati nalog da se napravi specifikacija.
 
“To je prvi čin – napraviti tehničku specifikaciju i obezbijediti novac”, kazao je Salčin dodavši kako se prilikom uvoza treba obratiti pažnja na to ko će uvezenu opremu staviti u rad, a ko kasnije servisirati budući da se prilikom nabavke u redovnoj proceduri ponuđač na to obaveže.
 
Direktor Opće bolnice Abdulah Nakaš u Sarajevu Zlatko Kravić također tvrdi da se cijena nabavljenih respiratora čini iznimno velikom.
Direktor Opće bolnice, Zlatko Kravić - undefined

Radiosarajevo.ba: Direktor Opće bolnice, Zlatko Kravić

 
“Mnoga su nagađanja, cijena je stvarno ultra visoka, dobar respirator se može nabaviti za 50-60 hiljada maraka, a vrhunski respirator i do 75.000 maraka, znači da ga nema boljeg na tržištu. Ipak, moramo biti svjesni da su i cijene skočile”, kazao je Kravić.
 
On također postavlja pitanje ko će anesteziolozima pokazati kako se respirator koristi jer nije nabavljen preko specijalizirane kompanije za uvoz medicinske opreme.
 
"Ostaje normalno problem ko će anesteziolozima pokazati kako se optimalno respirator koristi, ko će servisirati te respiratore također se ne zna, to su nam sve nepoznate informacije za sada”, kazao je Kravić.
 
Ova bolnica jedna je od ukupno četiri za koje su respiratori namijenjeni, prema Izjavi o nabavci koju je potpisao Solak. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišna bolnica u Mostaru i Univerzitetsko klinički centar u Tuzli također će dobiti respiratore.
 
Direktor Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla (UKC Tuzla), Vahid Jusufović kaže kako su uvijek u potrebi za dodatnom opremom i da bi im ova donacija pomogla za bolju pripremu za naredni period koji dolazi, ali da ne zna o kakvim respiratorima se radi.
 
“Ja prvo ne znam koja je to kineska firma, nije niko nikad napisao koja je. Ne znam specifikaciju da li se radi o ventilatorima ili respiratorima, to treba da utvrdi Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH”, kazao je Jusufović za BIRN BiH.
 
On kaže da mu je “obećano” da će dobiti 20 respiratora i da je to u omjeru na broj stanovnika u Tuzlanskom kantonu (TK). Kaže kako obavijest još uvijek nisu dobili, a da će kad dobiju postupati kao i inače sa doniranom opremom, što podrazumijeva kontrola dokumentacije, opreme, njeno testiranje i prilagođavanje radu.
 
“Ja ne mogu davati precizne odgovore na nejasnu situaciju, prvo ne znam ko je proizvođač, o kojoj se vrsti medicinskih aparata uopšte radi, da li je uz njih došla još popratna oprema, upustva, da li su ona prevedena, ko će to servisirati i kako”, kazao je on.
 
Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH do trenutka pisanja teksta.
 
Zoran Karlović iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar je rekao da o kvalitetu respiratora ne može unaprijed da govori s obzirom da nije imao dodira s njimaa. Dodaje da su već imali iskustva sa respiratorima iz Kine. Donirana su im dva respiratora kojima su nedostajali dijelovi. 
 
"Ta dva respiratora, na običnom propeleru koji hladi uređaj, dva krilica nedostaju. Znači, to je samo o kvaliteti, odnosno da ti respiratori uopće nisu prošli test probe kod njih. Znači to je sastavljeno i samo spremljeno“, kaže Karlović.
 
Komandantica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Miličević kazala je jučer da nisu ispoštovane procedure za nabavku opreme tokom pandemije i da nisu bile uključene sve institucije koje su trebale.

“Srebrena malina” posjeduje dozvolu

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva navode da “Srebrena malina” posjeduje dozvolu Agencije za velepromet medicinskih sredstava.
„Pravno lice ‘F.H. Srebrena malina’ Srebrenica obratilo se Agenciji sa zahtjevom za hitan interventi uvoz medicinskih sredstava. U prilogu zahtjeva, pored propisanih certifikata, dostavljena je i Izjava o nabavci od strane Federalne uprave civilne zaštitu u kojoj je navedeno da je ‘F.H. Srebrena malina’ Srebrenica ovlaštena od strane Federalne uprave civilne zaštitu da obavi uvoz invazivnih respiratora za potrebe kliničkih centara i bolnica na području Federacije Bosne i Hercegovine, a u cilju mjera zaštite povodom suzbijanja korona virusa“, navodi se u odgovoru Agencije.
 
Dodaju da su nakon sprovedene procedure izdali saglasnost za interventni uvoz ove medicinske opreme.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije