Krizni štab FBiH komentirao nabavku spornih respiratora

Radiosarajevo.ba
Krizni štab FBiH komentirao nabavku spornih respiratora
Print Screen / S press-konferencije

Tokom redovnog obraćanja predstavnika federalnih institucija povodom širenja koronavirusa na današnjoj konferenciji za medije poručeno je da, iako su mjere ublažene građani moraju voditi računa o zaštiti, naročito u vrijeme prvomajskih praznika.

Kako je rečeno, testirano je 687 osoba u protekla 24 sata, a zabilježeno je 18 pozitivnih slučajeva. Najviše novozaraženih je iz Zeničko-dobojskog kantona i to 11, a pozitivni slučajevi registrirani su i u Unsko-sanskom, Bosansko-podrinjskom, Zapadno-hercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

"Ukupno smo testirali u FBiH 15.745 uzoraka, a COVID-19 pronađen kod 858 osoba", rekao je Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Ovaj virus se nešto češće detektira kod žena - 54 posto, naspram muškaraca 46 posto.

Trenutno su aktivna 523 slučaja, 302 osobe su oporavljene, dok su 33 u FBiH preminule.

Najviše potvrđenih slučajeva koronavirusa je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 242, Zeničko-dobojskom 153, Sarajevskom 114, Zapadnohercegovačkom 84, Tuzlanskom 81 i Unsko-sanskom 80.

Trenutno je u Federaciji BiH hospitalizirano 45 pacijenata, šest pacijenata je na respiratoru.

Na novinarsko pitanje o mogućnosti otvorenja vrtića, ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić rekao je da Krizni štab će ove sedmice razmatrati ovo pitanje i da još sa sigurnošću ne može reći hoće li do toga i doći.

Komentirali su i posljednji slučaj nabavke respiratora koji je potresao BiH i navoda da procedura nije ispoštovana onako kako je trebali.

Pehar je objasnio da Zavod za javno zdravstvo FBiH pripremio plan potreba za nabavku medicinske opreme krajem marta. Taj plan potreba je uvojio Krizni štab i poslat je na Krizni štab FUCZkoji je zadužen za nabavku opreme.

Procjena je da je za FBiH trebalo nabaviti oko 300 respiratora

Mandić je rekao da Tužilaštvo treba provjeriti navode te da ministarstvo nije upućeno u navedeni slučaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije