Novi udar na džepove građana: Ogorčeni zbog novih poskupljenja plina

3
Radiosarajevo.ba
Novi udar na džepove građana: Ogorčeni zbog novih poskupljenja plina
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Očekuje se novi udar na džepove građana, najavljeno je poskupljenje gasa u Federaciji Bosne i Hercegovine za oko 5 posto.

Odluka je na Federalnoj vladi. Ovakav zahtjev Energoinvesta za ministra komunalne privrede u Kantonu Sarajevu je neopravdan. Građani, također, ogorčeni.

Zatraženo je povećanje cijene plina u Federaciji BiH za 4,96 posto. Energoinvest u svom zahtjevu navodi da je ruski Gazprom Eksport dostavio novu cijenu prirodnog plina za četvrti kvartal ove godine.

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Zahtjev za korekciju cijene prirodnog gasa dostavljen je Vladi 6. oktobra, 2023. godine i sumarno rezultira ukupnim povećanjem cijene prirodnog gasa u procentualnom iznosu od 4,96 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala. 

Ministar Almir Bećarević tvrdi: "Energoinvest sistematski pljačka građane Kantona Sarajevo"

Ministar Almir Bećarević tvrdi: "Energoinvest sistematski pljačka građane Kantona Sarajevo"

Na povećanje cijene prirodnog gasa je uticao porast cijene naftnih derivata koji utiču na formiranje proizvođačkih cijena prirodnog gasa, kažu iz Energoinvesta.

Sada se čeka odobrenje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Ministar komunalne privrede u Kantonu koji je i najveći korisnik prirodnog plina, očekuje da Vlada ovakav zahtjev odbije.

"Prvo iz razloga jer je Energoinvest ostvario dobit na pola godine od gotovo 8 miliona maraka a imao je razliku u cijeni u prirodnom gasu 15 miliona maraka. Ovo povećanje za Sarajevo znači negdje oko 3 miliona maraka i mislim da sam dao odgovor kako mogu amortizovati ovo povećanje", istakao je. 

No, ukoliko ipak Federalna vlada usvoji, posljedice trpe građani, koji su ionako već ogorčeni brojnim poskupljenjima.

Građani opravdano ogorčeni, javlja BHRT.

Opširnije u video prilogu: 

/ Anketa

Smatrate li da je najava novog poskupljenja plina u FBiH opravdana?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije