Nakon analize / Smanjuje se cijena plina u FBiH

20. 11. 2020. u 09:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 28

BH-Gas je na bazi kretanja ruske cijene prirodnog gasa, analize trenutnih parametara cijene nafte i naftnih derivata, te analitičkim pristupom ostalim kalkulativnim elementima koji čine cijenu prirodnog gasa formirao prijedlog nove veleprodajne cijene prirodnog gasa.

Na bazi ovako analiziranih kalkulativnih elemenata BH-Gas je formirao prijedlog i uputio materijal na usvajanje prema nadležnim organima i institucijama sa prijedlogom nove veleprodajne cijene.

Nova veleprodajna cijena prirodnog gasa za distributivne kompanije 485 KM/1000 Sm3.

Ovo znači smanjenje od 8,5 posto u odnosu na trenutno važeću veleprodaju cijenu prirodnog gasa koja iznosi 530 KM/1000 Sm3.

Nova veleprodajna cijena prirodnog gasa, prema prijedlogu, će biti u primjeni od 1. 1. 2021. godine.

Istovremeno, BH-Gas dostavlja procjenu troškova grijanja za prosječni stambeni prostor od cca. 80 m2.

Troškovi grijanja stambenog prostora od 80 m2.

Procjena troškova - undefined

Foto: BH-Gas: Procjena troškova

(Specifična godišnja toplotna energija je cca 150 kWh/m2, pa je ukupna potrebna energija za grijanje 80 m2 stambenog prostora za sezonu grijanja je 12.000 kWh)

"Analiza je napravljena sa primjenjenom novom veleprodajnom cijenom prirodnog gasa i ovim želimo obavjestiti javnost da je cijena prirodnog gasa, sa PDV, na distributivnim sistemima apsolutno konkurenta ostalim energentima, a posebno onim gorivima koji zagađuju zrak. Smatramo da ova konkurentnost prirodnog gasa daje dobru osnovu za prelazak sa čvrstih goriva na prirodni gas. Na kraju, cijena koja će biti u primjeni od 1.1.2021. godine biće među najnižim cijenama prirodnog gasa za domaćinstva u Evropi", navodi se u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)