Federalno ministarstvo okoliša pokrenulo disciplinski postupak zbog MHE Buna

0
Radiosarajevo.ba
Federalno ministarstvo okoliša pokrenulo disciplinski postupak zbog MHE Buna
Foto: Ministarstvo okoliša i turizma / Edita Đapo

Federalno ministarstvo okoliša i turizma pokrenulo je proceduru utvrđivanja odgovornosti voditelja postupka koji su radili okolišnu dozvolu za izgradnju mini hidroelektrana Buna 1 i Buna 2.

Ministarstvo je dužno taj postupak provesti nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu poništio okolišnu dozvolu izdatu za izgradnju hidrocentrala Buna 1 i Buna 2, a zbog uočenih propusta voditelja postupka prilikom izdavanja dozvola.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma kao i resorna ministrica Edita Đapo protiv su
nekontrolirane i masovne izgradnje mini hidrocentrala, jer one uništavaju rijeke.

Međutim, Ministarstvo je dužno razmotriti svaki zahtjev koji dobije za izdavanje okolišne dozvole. Taj postupak vode stručne službe i dužne su provoditi ga u skladu sa zakonima za šta snose i odgovornost.

U navedenom slučaju nadležni sud je utvrdio da postupak nije vođen u skladu sa
zakonom te je Ministarstvo na osnovu toga pokrenulo proceduru utvrđivanja odgovornosti zbog nanesene štete i narušavanja ugleda institucija i državne službe.

"Federalno ministarstvo okoliša i turizma zahvaljuje nevladinim organizacijama i aktivistima čiji rad izuzetno cijenimo i sa kojima imamo kontinuiranu suradnju. Oni su naši partneri u zajedničkoj borbi za očuvanje životne sredine te prirodnog i kulturno historijskog naslijeđa naše zemlje", saopšteno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije