Razgovor / Edita Đapo o ulasku u BiH bez testiranja na koronavirus, turizmu, štetama

03. 08. 2020. u 06:58:00 M. Rener Smajović

Shares: 35

Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, istakla je da su gubici u turizmu, usljed pandemije novog soja koronavirusa, veći od dva miliona KM dnevno!

U razgovoru za Radiosarajevo.ba govori o potezima kojima bi se trebalo spasiti što se spasiti da, očekivanjima, ali i o razlozima svog zahtjeva, od kojeg ne odustaje, da se omogući ulazak u BiH čak i bez negativnog testa na COVID-19. 

Pitali smo i za sudbinu otpada iz Italije, koji je ostavljen u Drvaru i zbog kojeg su građani u strahu.

Kolika je šteta pričinjena po bh. turizam zbog pandemije?

"Turizam je jedna od ključnih privrednih grana u BiH i možemo reći da je na određen način u proteklih nekoliko godina bio glavni motor i pokretač ekonomskog razvoja Federacije BiH, ali i cijele BiH. Pandemija koronavirusa, nažalost, uprvao je tu oblast i najviše pogodila. Kada sve ovo prođe, mislim da će se štete u turizmu još dugo zbrajati.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma izradilo je jedan dokument, odnosno informaciju koju je nakon razmatranja na sjednici 9. jula usvojila i Vlada Federacjie BiH. U informaciji je, pored ostalog, navedeno da se turističko-ugostiteljski sektor suočava s velikim gubitkom usljed nedostatka kretanja i putovanja ljudi, te su procjene da su gubici u turizmu u Federaciji BiH veći od 2.000.000 KM dnevno. Privredni subjekti još uvijek posluju sa gubicima", kazala je Đapo.

Šta treba, i šta planirate učiniti da se pomogne?

"Posljednjih mjeseci smo u konstantnom smo kontaktu s privrednicima iz turističkog sektora. Kroz te razgovore analizirali smo razne načine i modele pomoći koje Vlada FBiH ima na raspolaganju. Mislim da je vrlo važno istaći da su svi pravni subjekti koji se na bilo koji način bave turizmom, ako su ispunili potrebne uvjete, kao i svi drugi privredni subjekti u Federaciji, dobili pomoć iz fonda za stabilizaciju privrede FBiH, u vidu plaćenih doprinosa za sve radnike. Mi smo se kao Federalno ministarstvo okoliša i turizma odrekli svog ovogodišnjeg budžeta i sva sredstva stavili na raspolaganje fondu za stabilizaciju privrede", rekla je Đapo.

Dodala je da je predloženo i da se za pomoć hotelijerima, turističkim agencijama i vodičima izdvoji 20 miliona maraka.

"Mi smo izradili Uredbu koja je neophodna da raspodjela novca bude realizirana i prije desetak dana smo je poslali na mišljenja svim nadležnim institucijama. Sada je na potezu Federalno ministarstvo finansija koje traži odgovarajuće modalitete kako da se novac prebaci Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, koje bi dalje putem javnog poziva ta sredstva i realiziralo", odgovorila je Đapo.

Istakla je da Ministarstvo finansija protežira da se ide u rebalans budžeta, a u tom slučaju procedura je jasna i vremenski će potrajati.

"Svjesni smo činjenice da je pomoć ovom sektoru potrebna čim prije obzirom da je to najpogođenija privredna grana u pandemiji koronavirusa", dodala je Đapo.

Kakve su prognoze, šta nas čeka do kraja godine, pa i iduće godine?

"Teško je bilo šta prognozirati, posebno u turzmu. Zbog toga mi poduzimamo sve što je u našoj moći da ublažimo posljedice pandemije. S tim u vezi pokrenuli smo i jednu mini kampanju u kojoj pozivamo građane Bosne i Hercegovine da odmore provedu u svojoj državi, na planinama, na našem moru, u našim prelijepim jezerima. U tome su nam se pridružili i brojni drugi privredni subjekti, ali i mediji zbog čega sam im vrlo zahvalna.

Ako se nastavi ovaj trend, sezona bi koliko-toliko mogla biti spašena u Neumu, ali bilo bi dobro da to postignemo i na planinama i drugim turističkim centrima, Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Jajcu, Međugorju i slično", kazala je Đapo.

Neum - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Neum

Kada su u pitanju naredne godine, stava je da je ključno to da se mi, ali i cijeli svijet naučimo živjeti s koronavirusom.

"Pandemija ne znači da moramo prestati putovati, ići na planine ili na more. Jedini je uvjet to da se moramo prilagoditi novim okolnostima, dakle moramo se pridržavati preventivnih mjera, imati masku, održavati distancu. Ako svoje navike prilagodimo, onda nema razloga da u narednom periodu ljeti ne idemo na more, u obilazak Bosne i Hercegovine, a zimi na skijanje na planine. 
Nadam se da će narednih godina biti bolja situacija, da će se zaustaviti i širenje virusa, što će značiti da će i turizam biti na putu potpunog oporavka", rekla je Đapo.

Obilazite područja, kakva je situacija na terenu?

"Obilazim naše turističke destinacije, razgovaram s turističkim radnicima. I gotovo u svakom dijelu Federacije BiH je isto. Imamo školovane i vrijedne turističke radnike, s kojima se možemo ponositi. O našim destinacijama ne treba mnogo ni govoriti, ljepšeg prirodnog blaga ali ni kultruno-historijskog naslijeđa nema nadaleko. Također, odlični su nam turistički kapaciteti koji se svakodnevno unapređuju, od Bihaća, Tuzle, Sarajeva, pa do Mostara i Neuma. Nažalost, svugdje slušam iste probleme i dobivam identične odgovore – nedostaju nam turisti, a bez njih nema ni turizma", istakla je Đapo.

U javnosti je odjeknula njena izjava da će tražiti slobodan ulazak u BiH iz zemalja EU i Turske, čak i bez testa na COVID-19. Zanimalo nas šta je s tim zahtjevom, ali i da li je uzela u obzir rizik od širenja koronavirusa u slučaju da se na taj način otvori granica BiH.

"Budući da sam svakodnevno u kontaktu s turističkim radnicima, inicijative koje sam upućivala prema Vijeću ministara BiH i moji zahtjevi da se otvore granice za dolazak turista, potpuno su kompatibilne sa zahtjevima turističkog sektora. Dakle, ono što ja govorim, misle svi turistički radnici, jer kao što rekoh – bez turista nema ni turizma", rekla je Đapo.

Stava je da, ako je Turska, ali i mnoge druge zemlje, otvorila svoje granice i čak potiče turiste da dolaze u njihovu zemlju bez ikakvih administrativnih barijera, onda ne vidi razloga zašto i BiH to ne bi uradila.

"Razumijem i bojazan da postoji mogućnost da nam dođe neko zaražen koronavirusom. Međutim, mnogo je načina kako da se spriječi ulazak inficiranih u državu. Na Sarajevskom aerodromu, na primjer, već imaju sistem, a na tom principu se radi i u Turskoj, koji mjeri temperaturu svim putnicima i čim se uoče neka odstupanja, sistem reagira", pojasnila je Đapo.

Na njenu inicijativu Vlada Federacije BiH uputila je zahtjev Vijeću ministara BiH za fleksibilnije odredbe o ulasku u Bosnu i Hercegovinu, posebno kada je riječ o građanima porijeklom iz BiH.

"Vijeće ministara je nakon toga reagiralo, ali nažalost, polovično. Dozvolili su ulazak samo državljanima zemalja Evropske unije i još nekih. Međutim, odmah smo uputili novi apel da dozvole ulazak i za državljane Turske ali i drugih država. Nadam se da će Vijeće ministara korigirati svoju raniju odluku", zaključila je Đapo.

Na pitanje o otpadu iz Italije odloženom u Drvaru, odgovorila je da bi trebali uskoro doći do rješenja problema.

NEMA KOMENTARA