Građani ponovo protestvovali pred deponijom Uborak: Tužit će Editu Đapo

0
Anadolija
Građani ponovo protestvovali pred deponijom Uborak: Tužit će Editu Đapo
Foto: Anadolija / Protest pred Uborkom

Prvi put nakon pet mjeseci mještani naselja u sjevernom dijelu Mostara i aktivisti Udruženja “Jer nas se tiče“, ovog puta podržani od učesnika Međunarodne konferencije aktivista Jugoistočne Evrope, okupili su se u znak protesta ispred deponije Uborak.

Prethodno su poručili kako će podići tužbu protiv federalne ministrice okoliša Edite Đapo jer, kako navode, deponija još uvijek nije izmještena sa ovog lokaliteta.

Aktivista Nijaz Hodžić u izjavi za medije konstatovao je da građani, bez obzira na to što se dugo nisu okupljali, nisu zaboravili na Uborak i zahtjeve, te da će sigurno jednog dana izboriti se za izmještanje deponije na lokaciju koja bi bila adekvatna i prihvatljiva za sve građane Mostara.

“Sumnjamo da gradske vlasti išta rade po ovom pitanju. Ministrica Edita Đapo istovremeno ne želi da shvati problem ili ozbiljnost problema. Sada je više nego jasno da postoji dogovor HDZ-a BiH, SDA i SBB-a da se ovdje ništa ne uradi“, rekao je, izrazivši zadovoljstvo što su podršku mostarskim iskazali i ekolozi iz cijele zemlje i regiona.

“Duboko smo svjesni da se teško pored ovakve vlasti nešto može promijeniti. Nedavno sam imao priliku razgovarati sa prvim čovjekom SDA u HNK-a, koji mi je rekao kako on nije dobio nikakav zadatak za Uborak, iako su to javno kazali gospoda Bakir Izetbegović i Dragan Čović nakon nihovog sastanka, a kazao je i kako ne može sebe dati na sve strane, te da zbog toga nije ništa poduzeto za izmještanje deponije“, navodi Hodžić.

Amna Popovac je iskazala zadovoljstvo što su danas sa aktivistima bili i ekolozi iz cijele jugoistočne Evrope, koji su, kako je kazala, izrazili podršku u nastojanju da se deponija izmjesti sa Uborka.

“Posebno je važno to što je izgrađena mreža organizacija koje nam pomažu. Danas su sa nama i ekolozi iz drugih bh. gradova“, napomenula je Popovac.

Predsjednik Udruženja “Jer nas se tiče“ Omer Hujdur rekao je da će populacija zainteresovana za izmještanje deponije narednih dana promijeniti taktiku i postati agresivnija, pošto dosadašnjim načinom borbe nisu uspjeli probuditi vlasti i natjerati ih na konkretne korake.

“Slijede tužbe protiv ministrice Edite Đapo i inspektora Ediba Salkića. Ukoliko se uskoro ništa ne poduzme, ponovo ćemo blokirati i dovoz smeća. Lokacije o kojima je ranije bilo govora dosad nisu ispitane. Ministarstvo i inspektorati ne rade, pa deponija već dvije godine bez problema radi nelegalno, što također daje vjetar u leđa aktualnoj lokalnoj vlasti da nastavi raditi šta god poželi“, izjavio je Hujdur.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije