BiH / Počinje kampanja informisanja o projektu plinovoda Južna interkonekcija

22. 10. 2020. u 17:58:00 Fena

Shares: 2

U Sarajevu je ozvaničen početak kampanje informisanje javnosti o projektu plinovoda "Južna interkonekcija“ čija realizacija će omogućiti sigurno snabdijevanje plinom u Bosni i Hercegovini i doprinijeti zaštiti okoliša.

Taj projekt, ukupne vrijednosti 196 miliona KM, predviđa izgradnju plinovoda u dužini 180 kilometara, od kojih će 160 kilometara biti u Bosni i Hercegovini. Povezat će trenutni transportni planivod BiH s hrvatskim sistemom plinovod na potezu Zagvozd-Imotski-Posušje-Novi Travnik te imati odvojak za Mostar.

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine i Vlada FBiH prepoznali su ovaj projekt kao jedan od najznačajnijih strateških projekata za Federaciju, koji će prvi put, nakon više od četiri decenije, građanima i poslovnom sektoru omogućiti sugurnost opskrbe plin u BiH i omogućiti nove izvore prirodnog plina.

Početak kampanje informisanja javnosti o ovom značajnom projektu ozvaničen je u Sarajevu obraćanjima ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica Nelsona, premijera Federacije BiH Fadila Novalića, federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića i direktora preduzeća BH-Gas Jasmina Salkića.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA