Nove provokacije Dodika: RS će proglasiti nezavisnost ako dođe novi Trump

18
Radiosarajevo.ba
Nove provokacije Dodika: RS će proglasiti nezavisnost ako dođe novi Trump
Foto: Srna / Milorad Dodik

Nakon što je prošle sedmice šokirao govorom mržnje o Bošnjacima, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je na tribini "Inckov zakon - kraj Srpske ili raspad BiH", koja se održava danas u Beogradu, između ostalog kazao da bi RS trebala proglasiti nezavisnost "ako se pojavi neki novi Trump".

"Ako se pojavi novi Trump, treba proglasiti nezavisnost Republike Srpske", kazao je Dodik.

Poručio je "da se Atif Dudaković šeta slobodno, a general Milomir Savčić treba da leži u pritvoru samo zato što je rekao da ne prihvata nametnute istine".

"Imate dokaze da je Naser Orić lično ubijao i nije proveo ni dana u pritvoru,a sada Milomiru Savčiću predsjedniku BORS-a samo zato što je rekao da ne prihvata nametnute istine određuje se pritvor. A generali poput Dudakovića hodaju slobodno, dolaze na sud, a ovaj treba da leži u pritvoru. Naravno da neće ležati u pritvoru", rekao je Dodik.

Spreman sam da se žrtvujem za RS, kaže Dodik, i poručuje da neće da ćuti na nametanja, pa makar dobio i sankcije.

"Ja radim protiv ovakve BiH. Ona ne odgovara srpskom narodu. Ovakva BiH je neprihvatljiva za Srbe, nama je bila prihvatljiva onakva kakva je bila u Ustavu. Ali ovo kako ide, ovo vodi više raspadu BiH nego očuvanju, a RS neće nestati", rekao je Dodik.

Također, istakao je svoje mišljenje da Bosna i Hercegovina nikada nije postojala već ju je predstavljala grupa građana okupljena oko prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Za njega ne postoji visoki predstavnik međunarodne zajednice, već samo postoji visoki predstavnik.

Dodao je i to da BiH ne liči na ono što je napisano u Dejtonu.

Prema njegovim riječima, o genocidu u Srebrenicu su počelo govoriti tek nakon pet godina od toga, a kako bi se na to fokusirali Bošnjaci kao konstitutivni narod.

"Ta njihova istina za nas nikada ne može biti prihvatljiva, koliko god oni prijetnjama zatvorom pokušavali ućutkati ljude", istakao je i naveo da Haški sud nikada nije utvrdio koliko ljudi je ubijeno u Srebrenici.

Iskoristio je i priliku da pozove srbijansku javnost da Christiana Schmidta ne zove visokim predstavnikom.

"On će morati uraditi nešto snažno i jako da dokaže da je visoki predstavnik", poručio je.

Ponovio je i to da su za njega Bošnjaci podanici, a ne državotvorni narod.

"Koja budućnost i kakva budućnost Bosne i Hercegovine? Samo da bi u Londonu kazali da nešto rade? Mi smo u Bosni i Hercegovini u koncentracionom logoru", kazao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije