Nove naredbe u RS-u: Zabranjeno okupljanje više od tri osobe na javnim mjestima

Radiosarajevo.ba
Nove naredbe u RS-u: Zabranjeno okupljanje više od tri osobe na javnim mjestima
Foto: Anadolija / Banja Luka

U manjem bh. entitetu je od danas svim građanima zabranjeno okupljanje u grupama većim od tri osobe na javnim mjestima, odlučio je Republički štab za vanredne situacije.

"Nepoštovanje ove mjere zabrane sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru", precizirano je u zaključku koji je danas donio ovaj štab, a poštovanje ove mjere kontrolisaće MUP RS.

Uz to, Štab je donio zaključak i kojim se obavezuju građani da se na otvorenom prostoru pridržavaju zaštitne mjere držanja socijalnog odstojanja od dva metra, uz obavezu korištenja zaštitne maske i rukavica, piše Srpskainfo.

Isto tako, u cilju sprečavanja širenja bolesti izazvane novim koronavirusom, sada je obaveza pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da usluge pružaju zaštićeni maskom i rukavicama, da provode mjere dezinfekcije, kao i da obezbjede maske i rukavice građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ovu zaštitnu opremu.

Poštovanje ovih mjera kontrolisaće nadležna inspekcija i komunalna policija, navedeno je u Zaključku o sprovođenju mjera zaštite u zajednici protiv virusa korona SARS-CoV-2.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije