Nova epizoda Dodika: Schmidta nazvao fašističkim smećem, sebe poredio s Miloševićem

13
Hina
Nova epizoda Dodika: Schmidta nazvao fašističkim smećem, sebe poredio s Miloševićem
Detektor.ba / Milorad Dodik

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik nazvao je visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta "fašističkim smećem", za sve probleme koje ima optužio je Zapad, a istočne sile je hvalio kao jedine poželjne partnere.

Dodik već mjesecima tvrdi kako Schmidt nije legalno postavljeni visoki predstavnik za BiH jer imenovanje koje provodi Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, ishodio je donošenje zakona u parlamentu RS-a kojim je zabranio provedbu obvezujućih odluka visokog predstavnika, a proteklih sedmica koristi svaki istup kako bi vrijeđao Schmidta.

Sada ga je u intervjuu za entitetsku novinsku agenciju Srna nazvao sljednikom fašista i smećem.

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

"On je fašističko smeće koje je došlo ovdje da nama drži neku vrstu priče", izjavio je Dodik koji će uskoro morati pred sud upravo zbog toga što odbija poštovati odluke koje donosi visoki predstavnik.

Tu je činjenicu prokomentirao kazavši kako vjeruje u sud i pravosuđe u kojemu su suci i tužitelji muslimani (tako Dodik naziva Bošnjake što ima opasnu pozadinu). Dodik, kao i većina njegovih najbližih saradnika, pod sankcijama je SAD-a i Velike Britanije zbog provedbe secesionističke politike i ugrožavanja stabilnosti BiH, a sada kaže kako je to dokaz da najmoćnije zapadne zemlje vode protusrpsku politiku, pa se zato treba okrenuti Istoku.

"Kada vam neko pruži ruku sa Zapada, onda znajte da je prevara. Kada vam pruže ruku s Istoka, znajte da će dogovor biti realiziran", smatra Dodik. Sebe je usporedio sa Slobodanom Miloševićem te ustvrdio kako su obojica bili i ostali na udaru jer brane Srbe i Srbiju, a opoziciju je opisao kao kvislinge.

Milorad Dodik tvrdi da se ne plaši suđenja, Christianu Schmidtu poslao oštru poruku

Milorad Dodik tvrdi da se ne plaši suđenja, Christianu Schmidtu poslao oštru poruku

"Kao što je bilo Srba u vladi Ante Pavelića koji su bili generali ustaške vojske koja je izvršila genocid nad Srbima, tako danas imate Partiju demokratskog progresa (PDP) i druge", kazao je Dodik.

Današnje Srbe je pozvao da se ponašaju kao da se još uvijek vodi bitka na Kosovu, a za Hrvate i Bošnjake je kazao kako mu "ne smetaju", ali samo dok svoje nacionalno i vjersko opredjeljenje drže u privatnosti.

"Oni trebaju imati sva prava, pa i ovdje u Banjoj Luci. Vjera je njihova privatna stvar i sve dok je tako, to je u redu. Ali nije u redu ako se taj identitet želi nametnuti", kazao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije