Njemačka udvostručila broj viza za radnike iz BiH: Evo kako se registrovati za termin u ambasadi

1
Radiosarajevo.ba
Njemačka udvostručila broj viza za radnike iz BiH: Evo kako se registrovati za termin u ambasadi
Radiosarajevo.ba / Njemačka ambasada u Sarajevu

Bosanskohercegovački, Albanski, Kosovski, Crnogorski, Sjevernomakedonski i Srpski državljani će od 1. juna 2024. godine uživati privilegovan pristup tržištu rada Njemačke prema Zapadnobalkanskoj regulativi.

Naime, Njemačka je odlučila udvostručiti broj viza koje će se godišnje dodjeljivati državljanima ovih šest zemalja u svrhu rada, i to na 50.000 viza, izvještava SchengenVisaInfo.

"Od juna 2024. godine, godišnja kvota će biti povećana na 50.000 izdatih odobrenja od Saveznog zavoda za rad", rekli su iz Njemačke ambasade u Sarajevu.

Ovo su najčešće korišteni i nesigurni PIN kodovi: Da li je i vaš na listi?

Ovo su najčešće korišteni i nesigurni PIN kodovi: Da li je i vaš na listi?

Regulativa za Zapadnobalkanske zemlje bila je ograničena do kraja 2023. Međutim, nakon donošenja novog Zakona o kvalifikovanoj imigraciji, Njemačka je odlučila promijeniti pravila za ove nacionalnosti.

Kako je objasnila Njemačka ambasada, nova pravila će biti podijeljena u odgovarajućem trenutku, a do tada će se svi termini i dalje dodjeljivati putem sistema lutrije.

Nakon odluke o povećanju broja viza za radnike sa Zapadnog Balkana prema Zapadnobalkanskoj regulativi, SchengenVisaInfo je kontaktirao njemačke vlasti da sazna više o novim pravilima koja će početi vrijediti. Međutim, još uvijek čekamo službeno saopćenje o ovom pitanju.

Sljedeća registracija za termin otvara se 7. maja

Državljanima Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije dozvoljen je ulazak u Njemačku u svrhu rada na osnovu Zapadnobalkanske regulative.

Međutim, s obzirom na visok interes ovih nacionalnosti za dobijanje radnih viza za Njemačku od stupanja ove regulative na snagu, Njemačka je odlučila dodjeljivati termine za vize na osnovu sreće.

Njemačke ambasade u ovih šest Zapadnobalkanskih zemalja uspostavile su sistem mjesečnog izvlačenja lutrije koji nasumično odabire osobe koje će dobiti dozvolu za zakazivanje termina za podnošenje zahtjeva za vizu.

Sljedeća registracija za termin za radnu vizu za Njemačku prema Zapadnobalkanskoj regulativi otvara se ovog srijede, 7. maja 2024. godine, i trajat će sedam dana, do 14. maja 2024. godine.

Tokom ovog sedmodnevnog perioda, svi državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije mogu se registrovati, pri čemu nije potrebno završiti proces registracije preko posrednika ili drugih agencija jer je vrlo jednostavan.

Podnosioci zahtjeva trebaju imati na umu da se mogu registrovati samo jednom. Štaviše, nije im dozvoljeno naknadno mijenjati podatke, niti prenositi svoj termin na drugu osobu.

Osobe koje budu izvučene u sistemu lutrije bit će obaviještene od strane njemačkih vlasti i tada će moći proći proces apliciranja za vizu.

76.000 radnika sa Zapadnog Balkana bilo je zaposleno u Njemačkoj krajem 2023.

Na osnovu Zapadnobalkanske regulative, podaci pokazuju da je oko 76.000 državljana Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije držalo dozvole za rad u Njemačkoj krajem 2023.

Ovo je predstavljalo povećanje od 22 posto u poređenju sa 2022. kada je Njemačka imala oko 62.000 radnika s dozvolama iz ovih zemalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije