Njemačkoj će trebati više od 600.000 radnika u ovom sektoru

1
Radiosarajevo.ba
Njemačkoj će trebati više od 600.000 radnika u ovom sektoru
Foto: Pexels / Njemačka zastava

Manjak informatičkih stručnjaka u njemačkoj privredi sljedećih će se godina znatno povećati ako se ne poduzmu protumjere, pokazalo je dugogodišnje istraživanje digitalne udruge Bitcom. 

Bez odgovarajuće politike Njemačkoj bi 2040. godine moglo nedostajati oko 663.000 IT stručnjaka. Udruga računa da se trenutno nedostaje 149.000 stručnjaka.

Velika praznina nastat će prvenstveno zbog sve veće potrebe za programerima, sistem administratorima i ostalim IT stručnjacima. Do 2040. trebat će popuniti ukupno 1,92 miliona radnih mjesta. No, nudi se samo 1,26 miliona kvalificiranih radnika.

Historijski trenutak: Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Historijski trenutak: Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Predsjednik Bitcoma Ralf Wintergerst rekao je da osim ovih brojki postoje hiljade nepopunjenih IT radnih mjesta u administraciji, školama i znanstvenim institucijama.

"Nedostatak IT stručnjaka, koji se godinama pogoršava, pogađa cijelu zemlju i usporava prijeko potrebnu digitalizaciju. Sve veći jaz u IT vještinama znači gubitak konkurentnosti, dodane vrijednosti, rasta i prosperiteta.

Evo koji poslovi u Njemačkoj donose najveće penzije

Evo koji poslovi u Njemačkoj donose najveće penzije

“Bez IT stručnjaka, Njemačka gubi svoju digitalnu budućnost”, rekao je Wintergerst.

Industrijska udruga objasnila je da se situacija može popraviti.

Oko 108.000 dodatnih kvalificiranih radnika može ući na tržište do 2040. Ako se privuče više studenata i pripravnika, ako se poveća interes za IT među ženskom populacijom i zaustavi odustajanje od studija računarstva.

Kako bi se postigao ovaj cilj, potrebne su mjere poput uvođenja većeg broja časova informatike u školama diljem Njemačke, kao i otvaranje odjela za informatiku, digitalizaciju i umjetnu inteligenciju.

Dodatna protumjera je zadržati starije zaposlenike iznad dobi za penziju. To znači da se razlika može smanjiti za još 68.500 mjesta, piše DPA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije