Ostat će bez posla: Poznata kompanija u Njemačkoj ukida 2.600 radnih mjesta

0
Radiosarajevo.ba
Ostat će bez posla: Poznata kompanija u Njemačkoj ukida 2.600 radnih mjesta

Prema novinskom izvještaju, proizvođač softvera SAP, sa sjedištem u jugozapadnoj Njemačkoj, trebao bi ukinuti 2.600 radnih mjesta u Njemačkoj u sklopu najavljenog velikog restrukturiranja. Glasnogovornik grupe u subotu nije komentirao konkretnu brojku koja je proizašla iz izvještaja poslovnih novina Handelsblatt.

Do sada se govorilo samo o ukupno 8.000 radnih mjesta pogođenih restrukturiranjem, javlja Njemačka novinska agencija (dpa).

"SAP je u siječnju pokrenuo program restrukturiranja cijele kompanije kako bi se fokusirao na strateška područja rasta kao što je Business AI", rekao je glasnogovornik. AI je kratica za umjetnu inteligenciju.

Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade

Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade

"Ovim restrukturiranjem obuhvaćeno je 8.000 radnih mjesta. Prema pogođenim zaposlenicima odnosimo se s najvećom pažnjom i empatijom tako što im, između ostalog, nudimo interne alternative zaposlenja ili volonterske programe". Postoji bliska saradnja sa socijalnim partnerima u pojedinim regijama. Većina pogođenih zaposlenika stoga će biti obaviještena u sljedećih nekoliko sedmica.

Handelsblatt se pozvao na internu e-poštu SAP-ovog europskog radničkog vijeća. Komisija stoga kritizira planiranu veliku obnovu kao mjeru koja prvenstveno želi smanjiti troškove.

U e-poruci se navodi da 'uprava nije adekvatno opravdala poslovnu logiku i nije pružila precizne informacije o neučinkovitosti', pišu novine. Naziv programa 'Transformacija sljedeće razine' eufemizam je za smanjenje radne snage.

Penzioneri u Njemačkoj sve zabrinutiji: Šta kažu stručnjaci?

Penzioneri u Njemačkoj sve zabrinutiji: Šta kažu stručnjaci?

Radna mjesta bit će ukinuta i u drugim europskim zemljama. U području odgovornosti Europskog radničkog vijeća trebalo bi biti ukinuto oko 4.100 radnih mjesta.

Kako je najavio glasnogovornik SAP-a, najveći europski proizvođač softvera planira završiti cjelokupni proces restrukturiranja u cijelom svijetu do kraja prvog kvartala 2025. godine. "U isto vrijeme, nastavit ćemo ulagati u ključna područja rasta i očekujemo da ćemo 2024. godinu završiti sa stabilnim brojem zaposlenika".

Pompa oko umjetne inteligencije u softverskoj industriji potaknuta je prošle godine izlaskom dijaloškog sustava ChatGPT. Od tada sve softverske tvrtke žele dio velikog kolača kojem se nadaju i ulažu mnogo novca u tehnologiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije