Nikšić: Vandalski napad na suverenitet BiH, vrijeme je za konkretne akcije

10
Radiosarajevo.ba
Nikšić: Vandalski napad na suverenitet BiH, vrijeme je za konkretne akcije
Foto: SDPBiH / Nermin Nikšić

"Dodikovo kabadahijsko ponašanje danas je dobilo i svoj institucionalni okvir usvajanjem zaključaka od strane Narodne skupštine RS-a. Danas je postalo jasno kako je većina zastupnika u Narodnoj skupštini izabrala da ga bespogovorno slijedi na putu rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i pokušaju secesije."

Reakcija je ovo koju je danas uputio Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, koji je istaknuo kako se ta većina danas "pridružila Dodiku u njegovom vandalskom napadu na teritorijalni integritet i suverenitet države Bosne i Hercegovine, a samim tim i direktnom ataku na mir i stabilnost u našoj zemlji".

"Potpuno je jasno da su današnjim zaključcima prešli 'crvenu liniju'. Dvije su adrese koje mogu i moraju legalno zaustaviti i sankcionirati ovakvo ponašanje. To su pravosudni organi Bosne i Hercegovine, ali i visoki predstavnik u BiH koji također ima i mandat i obavezu da zaštiti Daytonski mirovni sporazum.
Vrijeme čekanja da se neko dozove razumu i pameti je očito prošlo. Sada je vrijeme za konkretne akcije da sačuvamo mir i stabilnost u našoj zemlji.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

"Izvjesne su sankcije"

Želim vrlo jasno poručiti da su usvojeni zaključci put do otcjepljenja bez obzira kako to pokušavao Dodik uviti.

Taj put bosanskohercegovački entitet RS neće nikada preći, a nastavak njegovog slijeđenja bi podrazumijevao nove nesreće i stradanja. I opet, Bosna i Hercegovina će opstati", čvrstog je stava Nikšić.

"Ali", nastavlja on, "sada bih želio da stavim u perspektivu za građane ovog dijela Bosne i Hercegovine šta znače postupci vlasti u RS-u".

Već sada, izvjesne su sankcije, otvoreno govori Nikšić.

"Neminovno će te sankcije najviše pogoditi privredu, što će proizvesti ukidanje radnih mjesta. Smanjivanjem privrednih aktivnosti smanjiće se i prihodi od poreza.

Ukoliko bi čak hipotetski i krenuo u realizaciju svojih suludih ciljeva, Dodik bi novac u budžetu za svoje privatne vojske i agencije mogao naći samo dodatnim prikupljanjem poreza od svojih građana. Dakle, građani RS-a mogu računati na veće poreze, veće cijene i manje plate.

Formiranje Dodikove UIO znači da Federacija, koja je u značajnoj mjeri sufinansirala i građane RS-a, više neće solidarno učestvovati u raspodjeli troškova. To znači dodatno umanjenje penzija i plata i u javnom sektoru u RS-u.

Dakle, građani RS-a već sada mogu očekivati da budu kažnjeni za postupke njihovih milionera na vlasti. Dodiku i sviti ovi rezovi nisu bitni, oni su se na vrijeme pobrinuli da materijalno osiguraju svoje porodice. Neka se građani RS-a zapitaju mogu li preživjeti sa upola manjim primanjima?", precizno secira situaciju Nermin Nikšić.

Potom pita - vrijede li Dodikove ludosti njihovog siromaštva, nezaposlenosti i gubitka poslova?

"Dodik bi vrlo vjerovatno tada dobio 'vojsku', ali ne onu koju on priželjkuje. Dobio bi vojsku osiromašenih, ozlojeđenih građana koja će u organizovanim kolonama okupirati ambasade u potrazi za vizama i autobuse koji voze u jednom smjeru za Njemačku ili Švedsku.

Na kraju moram još jednom naglasiti da je naš ustavni poredak skrojila međunarodna zajednica koja je definisala i mehanizme za sprečavanje ovakvog očitog rušenja ustavnog poretka i iživljavanja nad građanima i pravnom državom.

Zato je zaista vrijeme da ispune svoj dio pogodbe, da konačno stave u funkciju mehanizme koji su im na raspolaganju i suzbiju dalje antiustavno djelovanje. Historija nas uči kako završe siledžije i zločinci koji krenu na svoju zemlju", zaključuje Nermin Nikšić.

Šta je NS RS danas odlučio?

Podsjetimo, zastupnici Narodne skupštine RS-a usvojili su danas više zaključaka kojima NSRS povlači ranije date saglasnosti RS-a na uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, prenesene nadležnosti u oblasti odbrane i sigurnosti, te indirektnih poreza.

Zadužena je Vlada RS-a da u roku od šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS-u zakon o VSTV-u RS-a, zakone iz oblasti odbrane i sigurnosti, te zakon o porezu na dodatnu vrijednost i zakon o akcizama RS-a.

Uporedo su usvojeni zaključci da se na teritoriji RS-a, i to od dana stupanja na snagu novih entitetskih zakona, neće primjenjivati Zakon o VSTV-u BiH, Zakon o odbrani BiH, Zakon o službi u OS BiH, Zakon o OSA-i i Zakon o SIPA-i BiH, Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja, Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Zakon o UIO, Zakon o postupku indirektnog oporezivanja, Zakon o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, Zakon o PDV-u i Zakon o akcizama BiH.

Ove odluke izglasane su na današnjoj posebnoj sjednici NSRS, a zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

Nakon ovoga Vladi RS se daje rok od šest mjeseci da, umjesto ovih, donesu zakone i formiraju institucije na nivou RS, od kada zakoni na nivou BiH više ne bi bili važeći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije