Dodik krenuo u rušenje države BiH, država i građani BiH ga moraju zaustaviti!

6
Faruk Vele
Dodik krenuo u rušenje države BiH, država i građani BiH ga moraju zaustaviti!
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Narodna skupština Republike Srpske, kako je portal Radiosarajevo.ba ranije danas i najavio, usvojila je informacije i zaključke kojim je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a i formalno pokrenuo proces rušenja institucija Bosne i Hercegovine i formiranja svoje vojske.

Nakon derogiranja tzv. Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida i, kako se ispostavilo, testa s početkom procesa uspostave agencije za lijekove na nivou entiteta, ovo je nastavak Dodikovog "kuhanja žabe" u kojima nastoji korak po korak, uz podršku izvana, prije svega Rusije i Srbije, da državu Bosnu i Hercegovinu odvede u ambis.

Sve "nevjerne Tome" koje su proteklih mjeseci sa sladostrašćem kritizirali intelektualce, novinare, aktiviste iz zemlje i inozemstva koji su upozoravali da Dodik neće stati i da je spreman čak krenuti i putem nasilja (ma koliko tvrdio suprotno) ukoliko mu se neko ispriječi na putu, čime je otvoreno prijetio, sad su, eto, dobili i zvaničnu potvrdu iz Banje Luke!

Jubilarni 30. SFF: Počasno Srce Sarajeva ide reditelju Eliji Suleimanu

Jubilarni 30. SFF: Počasno Srce Sarajeva ide reditelju Eliji Suleimanu

Dodikove poteze iz Mostara prati lider HDZ-a BiH i njegov saveznik Dragan Čović spreman da priču o ustavnoj i izbornoj reformi iskoristi da "dobijemo treći entitet, federalnu jedinicu ili kako će se već zvati".

Ili, jednostavnije, kao bi rekao na današnji dan preminuli Franjo Tuđman:

"Ako Srbi uzmu svoje, i mi ćemo svoje".

Sada je svima sve jasno. No, je li kasno?

Odgovoran je potez opozcije u RS-u (mada je često krajnje problematična i njihova retorika kojom valjda nastoje da ih Dodik ne proglasi izdajnicima) koja ovaj put nije nasjela na Dodikove šarene patriotske laže, već je, za razliku od mnogih iz Sarajeva. S pravom su zabrinuti.

Budući je Dodik vrlo jasan u namjeri da destruira institucije države Bosne i Hercegovine, nije li vrijeme (bilo je davno!) da mu te institucije daju dogovor?

Ovo više nije retorika (mada je retorika retorika stvarnost političke sfere, kako bi rekao profesor Nerzuk Ćurak), već sasvim konkretna operacija državnog udara. Ako institucije države ne mogu da odbrane državu o kakvoj onda mi državi govorimo?

Svoj glas moraju jasno dići i svi građani Bosne i Hercegovine, oni koji prije, svega žele mirnu, stabilnu i normalnu državu Bosnu i Hercegovinu i kraj etnokratskih voždova koji su, kako vidimo, spremni gurnuti nas u novo zlo da bi ispoštovali pakt sklopljen sa samim vragom.

Tužna je spoznaja da danas ne čuje glas građana koji će reći: "Ne damo Bosnu i Hercegovinu?".

Jesmo li umorni? Jesmo li izdani? Je li nam dosta svega? Jesmo li, na koncu, progutali Dodikovu "kuhanu žabu"? Kamo i kako dalje?

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ovih dana reče: "Miro spavajte, riješit ćemo problem". Hoćemo li? Ko će riješiti? I šta taj neko već sada čini?

Kako što je sada jasno, naivno je očekivati da će međunarodna zajednica, Zapad, Amerika ili bilo ko drugi doći i riješiti problem u Bosni.

Na koncu, američki predsjednik Joe Biden prilikom nedavnog povlačenja iz Afgansitana postavio jasno pitanje zašto bi se Amerikanci borili za Afganistan, ako to ne žele Afgaistanci!?

Ako se Bosanci neće boriti za Bosnu i Hercegovinu, zašto bi se borio bilo ko drugi?

Da, mnoge bitke su izgubljene, mnoge lopte davno promašene, svjedočili smo brojnim izdajama i prodajama, ali i nije sve izgubljeno.

Bosna je preživjela teške godine, čak i stoljeća i ona će opstati, jer, kako reče umni Dževad Karahasan, Bosna je kultura, ona je vraški žilava.

Budimo mudri, odgovorni i oprezni i tražimo ono što nam pripada: ljudska i građanska prava (danas je Međunarodni dan ljudskih prava), mir, slobodu, stabilnost i svoju domovinu, bosansku politiku i bosansku državu...

Budi ruka koja Bosnu brani!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije