Milorad Dodik sa govornice: Republiku BiH nazvao "papirnatom Republikom"

4
A. S.
Milorad Dodik sa govornice: Republiku BiH nazvao "papirnatom Republikom"
Printscreen / Milorad Dodik za govornicom

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, obratio se zastupnicima Narodne skupštine RS obrazlažući prenos nadležnosti na BiH iz oblasti odbrane i sigurnosti.

Dodik je rekao da je "srpski karakter moguće promijeniti koliko i isušiti okean".

"Ne želim bolji aranžman samo za RS, nego i za BiH. Od suštinskog značaja za BiH i RS je postavljati teška pitanja, jer se suočavamo sa velikim izazovima. Ako ne riješimo ove izazove, prijeti opasnost da će se BiH raspasti, a da će RS krenuti ka uzlazu", kazao je Dodik na početku.

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

On je poručio da se mora omogućiti vraćanje ovlaštenja entitetima, a ne samo njihovo oduzimanje.

Dodik je ponovio stav da smatra da Bosna i Hercegovina “ide u pravu na koji nismo pristali zaključivanjem Dejtonskog sporazuma”.

"U RS smo pokrenuli pregled prenosa nadležnosi da bismo dobili analizu stavki u kojima BiH pomaže i odmaže. BiH ide u pravcu na koji i nismo pristali. Zašto ne možemo da imamo ono što smo potpisali? Jedan za drugim mijenjaju se nadležnosti u korist BiH i ne primjećujemo da je iko zbog toga zabrinut. Tako možemo odgovoriti na pitanje o opstanku i izlasku. Neka poslušaju stavove koji zagovaraju vraćanje nadležnosti enitetaima. Neće se uvijek dobiti ono što želimo, ali to ne znači da ne treba da odustanemo. Narod će na referenumu, nakon rasprave, odlučiti o novom Ustavu RS", dodao je Dodik.

Naglasio je da je Dejonski sporazum opšti i okvirni, a da je suštinski, provedbeni dio u 11 aneksa, koje je potpisala i Republika Srpska.

Rekao je da je potpisnik bila i Republika BiH, za koju je rekao da je takozvana, te se ponovo usudio nazvati je - papirnatom Republikom.

"Njeno postojanje je formalno okončano 14. decembra 1995. potpisivanjem Dejtonskog sporazuma koji nije uspostavio unutrašnji ustavni ni pravni kontinuitet te Republike. Potpuno je promijenjen unutrašnji sistem, koji se ignoriše skoro 30 godina. Postojat će samo unutrašnji sistem koji je uspostavljen Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, dakle Ustavom", dodao je Dodik.

Podvukao je da nije srpski izolacionista.

"Ne želim samo bolji aranžman za Republiku Srpsku, već i za Bosnu i Hercegovinu”, kaže Dodik i tvrdi: Ako ne riješimo trenutne izazove, postoji opasnost da će se Bosna i Hercegovina raspasti, a da će Republika Srpska krenuti ka izlazu”, kazao je Dodik. 

Sve o govoru Dodika i ostalih na posebnoj sjednici možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije