Ambasada Velike Britanije o vraćanju nadležnosti: Ovo je opasan pokušaj

2
F. V.
Ambasada Velike Britanije o vraćanju nadležnosti: Ovo je opasan pokušaj
Foto: Arhiv / Ambasada Velike Britanije

U toku je održavanje Posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o u Banjoj Luci  o tzv. vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo Bosne i Hercegovine, što je drugi naziv za pravno nasilje i pokušaj rušenja postojećeg ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

Na sjednici se razmatraju informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, informacija o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, informacija o pravosudnim institucijama BiH, informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i sigurnosti i deklaracija o ustavnim principima.

Ovim povodom redakcija portala Radiosarajevo.ba zatražila je reakciju Ambasade Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije.

Sjećanje na velikog pjesnika: Tragedija Osmana Đikića

Sjećanje na velikog pjesnika: Tragedija Osmana Đikića

"Kao što je navedeno u Komunikeu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, ne može biti jednostranog povlačenja iz sporazuma o prenosu nadležnosti sa entiteta na državu. Upravni odbor PIC-a podijelio je zabrinutost koju su izrazili MMF i Svjetska banka o ozbiljnim posljedicama koje takvi potezi imaju po budžete organa vlasti, pristup sredstvima, te međunarodne projekte pomoći, te upozorio da "potezi koje poduzima bilo koja strana, a kojima se ugrožava Opći okvirni sporazum za mir, će imati posljedice"", naveli su Ureda za odnose s javnošću iz Ambasade Velike Britanije.

Prema njihovim riječima, "jednostrano povlačenje iz ovih državnih institucija je direktan pokušaj poništavanja dvadeset šest godina teško stečenog napretka".

"Ujedinjeno Kraljevstvo ovo smatra namjernim i opasnim pokušajem da se odvrati pažnja sa neuspjeha u poboljšanju životnih standarda i borbe protiv korupcije. Ovo djelovanje nije u interesu građana ove zemlje", zaključili su iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu.

Podsjetimo, ukoliko NSRS usvoji predložene zaključke, a većina saznanja upućuje da hoće Vladi RS, se daje rok od šest mjeseci da, umjesto toga, donese zakone i formira institucije na nivou RS, od kada ovi zakoni na nivou BiH više ne bi bili važeći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije