Nenad Nešić u Višegradu, tvrdi da je napad na povratnike bilo - klasično razbojništvo

4
Radiosarajevo.ba
Nenad Nešić u Višegradu, tvrdi da je napad na povratnike bilo - klasično razbojništvo
Foto: Radiosarajevo / Arhiv / Nešić o napadu na Ajšu i Fadila Memiševića

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić danas je posjetio Opštinu Višegrad, gdje se sastao sa načelnikom opštine Mladenom Đurevićem i predsjednikom Skupštine opštine Višegrad Srpkom Barancem. 

Saopćenje koje je stiglo iz Ministarstva sigurnosti BiH prenosimo u cijelosti:

"Ministar Nešić i načelnik Đurević razgovarali su o sigurnosnoj situaciji, posebno u svjetlu napada na dvoje staraca (Fadila i Ajšu Memišević) koji se desio na području ove opštine. Dodao je da se nakon 30 godina ove osobe ne mogu smatrati povratnicima, već stanovnicima Višegrada, te da se u ovom slučaju radilo o klasičnom razbojništvu koje se neće tolerisati. 

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

Ministar Nešić je pohvalio reakciju načelnika Đurevića u upravljanju situacijom i smirivanju tenzija, kao i profesionalizam policije RS koji je rezultirao brzim otkrivanjem i hapšenjem osobe koja se sumnjiči da je izvršila ovo djelo.  

Naveo je da ova reakcija može biti primjer i drugim policijskim agencijama u BiH, te da kao ministar sigurnosti očekuje efikasnost policijskih i pravosudnih institucija i brzo otkrivanje počinilaca napada na ljude i imovinu koji se dešavaju i u drugim dijelovima BiH. 

Tokom sastanka razgovarano je i o drugim sigurnosnim izazovima sa kojima se suočava ova lokalna zajednica, koja je kao pogranična opština bila i na velikom udaru ilegalnih migracija.   

Također, razgovarano je o mogućnostima poboljšanja uslova rada i olakšavanja protoka ljudi i roba na graničnim prelazima, te drugim mogućnostima unapređenja saradnje sa ovom lokalnom zajednicom. 

Ministar Hurtić u Višegradu: Pozvam nadležne da riješe slučaj napada na bračni par Memišević

Ministar Hurtić u Višegradu: Pozvam nadležne da riješe slučaj napada na bračni par Memišević

Ministar Nešić je istakao otvorenost za saradnju i spremnost za konkretnu podršku ovoj opštini u cilju jačanja bezbjednosti i poboljšanja života stanovnika Višegrada", saopćeno je.

Podsjetimo, Bojan Prodan je uhapšen kao osumnjičeni za napad na Ajšu i Fadila Memiševića, ali je pušten nakon 24 sata provedena u pritvoru. Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo navodno nije imalo dokaza za produženje pritvora.

Fadil i Ajša su brutalno pretučeni i opljačkani prvog dana ramazana (svetog mjeseca muslimana).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije