Duška Jurišić: Ovaj vandalski čin stvara osjećaj nesigurnosti među povratnicima

4
Radiosarajevo.ba
Duška Jurišić: Ovaj vandalski čin stvara osjećaj nesigurnosti među povratnicima
Foto: Arhiv / Duška Jurišić, pravoslavni hram

Nepoznati počinilac je u nedjelju, 26. marta, oskrnavio Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, na kojem je pokušao da razvali vrata.

Povodom ovog užasnog čina, oglasila se i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić.

Njneno saopštenje prenosimo u cijelosti.

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

"Skrnavljenje Sabornog hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu zaslužuje najoštriju osudu. Ovaj vandalski čin stvara osjećaj nesigurnosti među povratnicima, nelagodu među većinom stanovnika koji su za život u sigurnosti i toleranciji.

Uništavanje i skrnavljenje vjerskih objekata predstavlja direktnu povredu ljudskih prava svakog čovjeka, koji njeguje svoj duhovni, vjerski i kulturni identitet.

Policija treba da uloži dodatni napor radi brzog otkrivanja počinilaca, a pravosudni organi ovakve akte bi trebali strožije sankcionirati.

Imajući u vidu učestalost kršenja prava ranjivih i manjinskih grupa, a posebno povratnika, politički zvaničnici bi trebali biti jedinstveni u osudi ovog, ali i svakog drugog čina, koji je u suprotnosti sa principima multikulturalizma i multireligijskog života u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopštenju zamjenice ministra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije