Bilal Memišević o napadu na Ajšu i Fadila: 'Ovo je opomena za sve povratnike...'

3
A. Čančar
Bilal Memišević o napadu na Ajšu i Fadila: 'Ovo je opomena za sve povratnike...'
Foto: Photojoiner / Bilal, Ajša i Fadil Memišević

Povratnici u Višegradu Fadil i Ajša Memišević teško su pretučeni i opljačkani u vlastitom domu prvi dan ramazana, u četvrtak 23. marta, a pronađeni su tek u petak oko iftara (prekid posta u vrijeme zalaska sunca tokom svetog mjeseca kod muslimana), svezani i s teškim tjelesnim povredama.

Slučaj je ovo koji je potresao cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali i šire, sve one koji se suosjećaju sa njihovom životnom sudbinom. Fadil i Ajša su jedini povratnici u selu Omeragići, a nakon nemilog događaja i vlastite sigurnosti, nije poznato da li će tu i nastaviti živjeti.

Osumnjičeni za brutalni zločin Bojan Prodan pušten je na slobodu, jer kako su nadležni saopćili, nije bilo dovoljno dokaza da se dokaže krivica.

Bećirović otkrio detalje sa sjednice Predsjedništva BiH: "Mi nismo ni sateliti ni marionete Srbije"

Bećirović otkrio detalje sa sjednice Predsjedništva BiH: "Mi nismo ni sateliti ni marionete Srbije"

Bilal Memišević, Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad, govorio je ovim povodom za portal Radiosarajevo.ba, dodavši da još uvijek vjeruje u pravni proces i državu, te da će se krivci za ovo nedjelo procesuirati.

"Teško je danas bilo šta komentarisati, jer je prvo hapšenje svima bilo satisfakcija. Onog momenta kada smo pročitali da će biti pušten, sve nas je oborilo s nogu. Idemo dalje vjerovati u pravnu državu i organe koji se bave istragom i nadati se da će se to pozitivno riješiti", izjavio je Bilal Memišević za portal Radiosarajevo.ba.

Memišević, koji je i rođak Fadila i Ajše, osvrnuo se i na njihovo zdravstveno stanje, navodeći da se još uvijek nalaze u bolnici.

Jusuf Nurkić o napadu u Višegradu: Svi smo mi Fadil i Ajša Memišević

Jusuf Nurkić o napadu u Višegradu: Svi smo mi Fadil i Ajša Memišević

"Fadil i Ajša su još uvijek na KUM-u, a danas se donosi odluka da li će biti pušteni na liječenje. Poduzimamo mjere da se njihova kuća sredi, te da se tragovi napada uklone", dodao je Bilal Memišević.

Kako kaže, ovaj slučaj je opomena za sve povratnike u Bosni i Hercegovini.

"Ako njihova odluka bude da se ne vrate u Omeragiće kako se ne bi podsjećali na ono kroz šta su prošli, i to ćemo poštovati", dodao je.

Načelnik Višegrada o napadu na povratnike Fadila i Ajšu Memišević: Očekujem brzu reakciju nadležnih

Načelnik Višegrada o napadu na povratnike Fadila i Ajšu Memišević: Očekujem brzu reakciju nadležnih

"Nadamo se da će država i sistem do kraja istrajati na ovome. Koliko sam uspio vidjeti, uviđaj je temeljito rađen. Ne mogu da vjerujem da on neće pokazati neke tragove, a da tragovi neće dovesti do počinitelja", izjavio je Bilal Memišević za portal Radiosarajevo.ba.

Za kraj, dodao je da počinitelj nije osoba koja živi daleko, naprotiv, to je neko iz neposredne blizine.

"Počinitelj je osoba koja je znala da priđe kući i vratima, a da ne dođe glavnim putem. To je osoba koja je došla prečicama, preko šume, livade, pašnjaka, a ne glavnim prilazom. Došao je neko ko je znao tačnu lokaciju kuće, svaki prozor i vrata gdje se nalaze", dodavši:

"Bojan Prodan je osumnjičen jer živi maksimalno kilometar daleko od Fadila i Ajše i uvijek je bio problematičan. Iza sebe ima ubistvo, provale, fizičke obračune...", zaključio je Bilal, rođak napadnutih povratnika iz Višegrada.

Ovim povodom je redakcija portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je portparolku PU Foča Svjetlanu Govedaricu, koja je izjavila sljedeće:

"Policiji je prijavljeno krivično djelo razbojništvo, a poduzimaju se mjere i radnje. Bojan Prodan je i dalje glavni osumnjičeni, a policijski službenici rade sve kako bi došli do dokaza, a na licu mjesta se vrše vještačenja na dokazima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije