IGK o napadu u Višegradu: Pozivamo bošnjačke lidere, visokog predstavnika, međunarodnu zajednicu...

5
Radiosarajevo.ba
IGK o napadu u Višegradu: Pozivamo bošnjačke lidere, visokog predstavnika, međunarodnu zajednicu...
AA / Višegrad

Nakon stravičnog napada na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada, reagovao je Institut za istrazivanje genocida Kanada.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Svjedoci smo kontinuiranog ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika, odnosno preživjelih žrtava agresije i genocida u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. 

Meteorolozi za večeras najavili snijeg, evo u kojim dijelovima Bosne i Hercegovine će padati

Meteorolozi za večeras najavili snijeg, evo u kojim dijelovima Bosne i Hercegovine će padati

Napad na Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada su izraz kontinuirane antibosanskohercegovačke i posebno antibošnjačke, diskriminirajuće politike i prakse, koja se sprovodi od momenta dejtonske legalizacije rezultata agresije i genocida, oličene u entitetu RS. 

Temelji entiteta RS na tlu Bosne i Hercegovine postavljeni su na masovnim grobnicama Bošnjaka i najmonstruoznijim zločinima koje čovjek jedva može pojmiti. Danas taj entitet sa svojim političkim predstavnicima, nastavlja ideju stvaranja Velike Srbije na račun Bosne i Hercegovine, baštineći ideju zločinaca kojima je presuđeno, za agresiju, ratne zločine i genocid.

Danas je taj genocidni entitet primjer aparthejda u Evropi. Entitet RS nikada nije bio sigurna sredina za povratnike. Kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, uskraćivanje prava na bosanski jezik, na nacionalnu grupu predmeta, neravnopravnost prilikom zapošljavanja u javnom sektoru, a prije svega kontinuirana ugrožena fizička bezbjednost povratnika, jasno govori da je cilj entiteta RS ostao isti kao i u agresiji i genocidu, etnički čista sredina koju u pogodnom momentu treba odvojiti od matične Bosne i Hercegovine i pripojiti Srbiji.

Novi detalji o napadima na povratnike Fadila i Ajšu: "Privezeni su na KCUS tek jutros"

Novi detalji o napadima na povratnike Fadila i Ajšu: "Privezeni su na KCUS tek jutros"

Kontinuirano negiranje zločina agresije i genocida, ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika i nasilna zabrana sjećanja za žrtve i svjedoke agresije i genocida od strane političkog establišmenta entiteta RS je nastavak agresije i genocida u novim okolnostima i drugim sredstvima, ali sa potpuno istim ciljem.

Sistematskim napadima na povratnike vrši se dodatni pritisak i spriječava obnova zajednica i prostora, uništenim genocidom i masovnim istrebljenjima od strane istih onih koji su učestvovali u genocidu i zvijerskim zločinima. Iako politički predstavnici entiteta RS koji je nastao na genocidu i progonu pokušavaju pokazati napade na kao incidente, međutim jasno je da su ovo sistematski napadi orkestrirani iz samog vrha istih onih koji su učestvovali u sprovođenju genocida i etničkog čišćenja, kao i onih koji slijede ideologiju genocida a koji su sada na vlasti.

Pozivamo vladu Kanade i vlade svih drugih članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da hitnom upotrebom svih mogućih demokratskih sredstava zaustave diskriminirajuču politiku i praksu vladajučeg establišmenta u entitetu RS, koji dvadeset godina poslije Dejtonskog sporazuma nastavlja negirati bošnjački narod, njegovu historiju, kulturu, tradiciju i jezik, kao i suverenitet, cjelovitost, teritorijalni integritet i državnost Bosne i Hercegovine.

SDP BiH oštro osudio napad na supružnike Memišević: Pozivamo nadležne da hitno rasvijetle slučaj

SDP BiH oštro osudio napad na supružnike Memišević: Pozivamo nadležne da hitno rasvijetle slučaj

Pozivamo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da primjenom svojih ovlasti osigura potpunu zaštitu ljudskih prava i sloboda u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Pozivamo Bošnjake, povratnike, preživjele žrtve agresije i genocida koji žive u manjem bosanskohercegovačkom entitetu i njihove političke predstavnike u političkim organima entiteta da dignu svoj glas i demokratskim sredstvima pokažu široj javnosti da žive u uslovima aparthejda.

Pozivamo bošnjačke lidere u Bosni i Hercegovini da konačnu stanu u zaštitu svoga naroda, prije svega povratnika i žrtava agresije i genocida.

Na kraju pozivamo međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda da u svojim aktivnostima imaju redovnu pozornost na ugrožavanje ljudskih prava i sloboda u manjem bosanskohercegovačkom entitetu", saopćeno je iz IGK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije