Mašić nakon sastanka o formiranju vlasti u KS: Ovo su naši partneri, a ne SDA

E. H.
Mašić nakon sastanka o formiranju vlasti u KS: Ovo su naši partneri, a ne SDA
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Nova runda pregovora o formiranju vlasti KS-a

Nezavisna Bosanskohercegovačka Lista (NBL) danas je bila domaćin sastanka predsjednika i šefova pregovaračkih timova šest stranaka koje učestvuju u formiranju skupštinske većine i izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo.

Uz NBL sastanku su prisustvovali predstavnici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Naše stranke, Saveza za bolju budućnost, Naroda i pravde i Demokratske fronte.

Predsjednik stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković kazao je nakon sastanka da od danas počinju razgovori o raspodjeli resora.

"Imamo sad jedan važniji problem, a to je nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine KS, kako bi u punom kapacitetu razmatrali budžet KS. To nam je sad prioritet, a uporedo intenziviramo razgovore u vezi resora u izvršnoj vlasti u KS", pojasnio je Konaković.

Dodao je da nije bilo riječi o premijerskoj poziciji, što ne znači da neće biti naredne sedmice.

"Dogovorili smo se da neće biti povećanja broja ministarstava, ali mislim da bi neka mogli reformirati. Prema nekom političkom bontonu NiP-u pripada premijerska pozicija, ali to će biti stvar dogovora", naglasio je Konaković.

Dodajmo da je Nermin Muzur iz ove stranke jučer rekao kako je njihov kandidat za premijersku poziciju upravo Elmedin Konaković.

Prema njegovom mišljenju, SDA i premijer Zolj igraju se s najvažnijim dokumentom za građane KS.

Damir Mašić (SDP) istakao je da za vikend nisu održani pregovori s SDA oko formiranja većine u KS.

"Ovo su naši partneri, a ne SDA. To je jasno i to je predsjednik Nermin Nikšić i kazao. Naš osnovni prioritet jeste da nova vlada bude stabilna i zato smo zajednički dogovorili principe", pojasnio je Mašić.

Dodao je da su pozicije i resori sekundarno pitanje.

"Narod želi novi pristup i to ne mora da podrazumijeva nova lica i stranke. Manje je važno ko će preuzeti resore, zakljucio je Mašić.

Edin Forto (NS) istakao je da su danas počeli pregovori u vezi svih resora.

"Lijevi građanski blok želi poziciju premijera KS. Nije došlo do trzavica u NS i naše članstvo je pozitivno reagiralo na ovaj proces", pojasnio je Forto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije