Loše je počelo: Prekinuta prva sjednica novog saziva Skupštine KS

E. H.
Loše je počelo: Prekinuta prva sjednica novog saziva Skupštine KS
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Skupština KS-a

Intonacijom himne Bosne i Hercegovine počela je prva hitna sjednica novog saziva Skupštine Kantona Sarajevo.

Na dnevnom redu današnje sjednice nalazi se jedna tačka, a to je usvajanje Nacrta budžeta KS za 2019. godinu. Današnjom sjednicom predsjedava Elmedin Konaković.

Na početku rasprave Mahir Dević (SDA) uložio je poslanički prigovor. "Smatram da konstituirajuća sjednica nije završena i samim tim novi saziv Skupštine KS nije imenovan", istakao je Dević.

Dodao je da je poslovnik prekršen i u sazivanju današnje sjednice.

Privremeni predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković (NiP) odbacio je kršenje poslovnika na koje je ukazao zastupnik Mahir Dević.

"Neću dozvoliti da se današnja sjednica pretvori u teatar. Ukoliko kolega Deviću planirate da prekinete današnju sjednicu, onda Vas molim da to i javno kažete. Ova sjednica i usvajanje budžeta KS život znači za građane koji čekaju da se primijeni nova osnovica za plate i da se krene s realizacijom projekata", istakao je Konaković.

Zastupnik Mirza Čelik (SDA) složio se s stranačkim kolegama u tvrdnji da Skupština KS nije do kraja konstituisala.

"Molio bi Vas da zakažemo redovnu sjednicu Skupštine KS na kojoj ćemo razmatrati Nacrt budžeta KS za narednu godinu. Pozivam Vas da ne kršimo odredbe Poslovnika. Nema potrebe da idemo u hitnu proceduru", pojasnio je Čelik.

Nakon kraće rasprave Skupština KS je s 20 glasova za usvojila današnji dnevni red, a onda je Adem Zolj kao premijer Kantona Sarajevo povukao je za danas predviđene tačke s dnevnog reda. 

Privremeni predsjedavajući Skupštine KS dao je pauzu od pet minuta i pozvao predsjednike klubova na konsultacije. "Potpuno je legalno da premijer KS povuče tačke dnevnog reda jer je i predlagač istih. Izražavam svoje žaljenje jer ulazimo u problem, jer ćemo morati ući u privremeno finansiranje", kazao Konaković.

No, nakon pauze, sjednica je prekinuta. 

Zvonko Marić (SBB) kazao je u izjavi novinarima da ovim lošim početkom zapasti u ćorsokak.

"Imat ćemo velikih problema. Nadam se da će ovih šest stranaka naći izlaz iz ove situacije", poručio je Marić.

Dodao je da predloženi Nacrt budžeta više liči na politički jelovnik.

Edin Forto (NS) kazao je da je Naša stranka u opoziciji djelovala u opoziciji.

"Danas smo vidjeli kako će se neke druge stranke ponašati kao opozicija. To je neodgovorno i neprincipijelno. Pozivanje na vitalni nacionalni interes a vezano za budžet govori dovoljno", istakao je Forto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije